Художествено описание на природна картина

    В часа по писмени децата трябваше да правят описание на природна картина. Реших, че трябва да разнообразя работата и подготвих изненадка. Подредих чиновете в класната стая в група и оставих децата сами да си изберат кой къде ще седне. Така по естествен път те се групираха. В началото на часа пуснах презентация и запознах децата с условията:

        1. Всички имат задача да правят художествено описание на природна картина. За да бъдат равнопоставени, темата беше еднаква : „ ................. в гората”.

        2. Всяка група си изтегли пликче, в което беше записана темата.

        3. Обсъдихме целите, изяснихме си критериите и започнахме работа.

    Наблюдавах децата как работят и вътрешно се наслаждавах, потривайки ръце от удоволствие. В стаята цареше творческа атмосфера – обсъждаха, говореха, даваха идеи, записваха, но се изслушваха.

Дадох малко време и за изработване на илюстрация към описанието. Целта отново беше да работят като екип. Справиха се и с тази задача.

Очакваха класирането, хванати за ръце! В края на часа имах 4 групи приятели. Доволна съм, защото признаха победата на едната група, но не обвиняваха членовете на своя екип за „поражението”. Стигнахме до извода, че всички сезони са красиви и всички са се справили чудесно!

 

 http://dox.bg/files/dw?a=7f8d7c298a

 

А ето и филмче с картичките, които децата правиха за мама и татко 

http://dox.bg/files/dw?a=acd93c197e