Проект 4

 Проблемът не е в това, че не искаме или ни е забранено да говорим за това, проблемът е, че малцина са искали да ни чуят. А повечето от тези, които са го сторили просто не са разбрали. Неколцината от вашият род, които знаят и разбират истината за нас избраха да я запазят за себе си и аз не ги виня за това. Скоро и ти ще разбереш защо.

 Някои от нещата, които разказват за нас са истина, други са небивалици, но повечето са просто резултат на Великата Човешка Глупост, която от векове изненадва Създателите и до ден днешен не са намерили начин да се справят с нея. Нямаше я в първоначалния проект, но... Но отивам твърде напред.

 Вярно е, че всеки от нас е доста по-силен и по-бърз от повечето от вас.  Вярно е и че живеем много по-дълго. Не, не сме безсмъртни. Просто организмите ни са конструирани малко по-различно. Виж, когато организма ни се износи до определена степен или когато получи някаква външна повреда - рана, изгаряне, счупване та дори и съсипан от калпава пиячка черен дроб, ние можем да преминем в режим на тотална регенерация.
 Знаеш ли колко трудно беше да обясня това на някого само до преди стотина години? Веднага се намесват религията и магията, които честно казано нямат нищо общо в случая... Е, ти поне знаеш какво е регенерация и можеш да си го представиш без да ме замесваш с богове и вещици, хахаха...

 Сега ще разбереш и от къде са дошли половината митове за вампирите. За да регенерира, организма изпада за известно време в състояние близко до анабиоза. Понякога може да продължи с дни, а ако има сериозно повредена или липсваща кост - и със седмици. Можеш да се сетиш, че няма начин това да стане на улицата или в гората, затова винаги сме търсили сухи места с постоянна температура и минимум възможни посетители.

 Веднъж в някакво британско село шайка негодници решили да проверят криптата на някакъв отдавна умрял граф за бижута, от които той вече едва ли се нуждаел. Само че за беда един от нашите решил по същото време да използува назаем криптата за собствени нужди. И се случило така, че когато ония проникнали вътре, вместо оглозгания скелет на графа, открили нашето момче в последна фаза на възстановяване. Което ще рече доста отслабнал и в състояние близко до кома, но иначе съвсем здрав. Имало писъци и красъци и накрая го обявили за слуга на дявола и го убили. Отрязали му главата, някакъв маниак забил двадесет и пет сантиметров дървен клин в сърцето му. С чук, щото с голи ръце не става, дървото не е като стоманата. Накрая за по-сигурно го изгорили. Дааа, никой и никъде не може да бъде толкова изобретателно жесток, колкото можете да бъдете вие, хората...

 Както и да е, това и едно подобно събитие някъде в източната част на Европа са причината за по-голямата част от приказките по наш адрес.

 А, не, това е пълна глупост. Не можеш да станеш вампир. Можеш само да се родиш вампир. И всичкия този цирк с хапането по вратовете и светещите очи е до голяма степен измислица. Но за да го разбереш, ще трябва да ти разкажа за началото, как сме се появили. Или за прословутия, макар и не тук "Проект четири".

 Някога е имало шест конкурентни проекта за заселване на сухоземната част от планетата. Първият се е провалил още в самото начало, дори не знам върху какво са работили, но явно е било нещо съвсем абсурдно.

 Останалите пет, с различни вариации, са се базирали на успешния модел с онези същества, които сега наричате неандерталци. Същества с класическите за това място четири крайника, с вертикално разположена носеща структура.

 Проект две и три са се различавали предимно по размерите, но...хм, да ги наречем...програмите на тройката са били значително по-добри. Може би се досещаш, че това сте вие, хората. Всеяден организъм за еднократна употреба, разполагащ с достатъчно сила, за да улови, убие или да се защити от деведесет процента от другите животни по планетата и достатъчно развити програми за оцеляване, които му позволяват да се справи с останалите десет, с помощни средства и хитрост. И огромен потенциал за развитие.
 От двойката може би са останали легендите за джуджетата, но не съм сигурен.

 Ние сме били проект четири. За разлика от вас, нашите организми са програмирани да бъдат винаги във върховна физическа и психическа форма, а когато е невъзможно - да се регенерират докато стане възможно. Това, което ни е направило такива, каквито сме обаче, е друго - развитите до крайност възможности за оцеляване. Затова са и малко по-различната форма на зъбите, макар, че със сигурност не се удължават в движение. Затова ти казах, че мога да захапя което и да е живо същество за врата и да го прекърша или да разкъсам сънната артерия. Но това не означава, че го правя. Или че повечето от нас някога изобщо са го правили. Готварското изкуство може да преобрази всеки, хахаха...

 Освен това в по-древните времена не е било чак такава рядкост, особено по време на безкрайните дребни войни между тоя и оня, победителя да прегризе сънната артерия на победения и да пие от кръвта му. Глупава демонстрация на надмощие, толкова присъща на хората... И се съмнявам някой от тях да е бил истински вампир.

 А, да, очите ми не могат да светят на тъмно, това е абсолютна глупост. Понякога си сменят цвета, но това се случва и при хората, не е такава рядкост. Единствената разлика е, че никога не ми се налага да нося очила и виждам малко по-добре на тъмно.

 Тъпо звучи, но нашата сила е и нашата слабост. По някаква причина, ускорената регенерация се отразява зле на възпроизводителния процес. Иначе казано, нашите жени много трудно забременяват. Сериозно подозирам, че за тези, които са ни създали не е било чак такъв проблем да поправят грешката, но са решили да оставят нещата така, за да компенсират дълголетието ни и да не ни позволят да станем доминиращия вид на тази планета.

 Да, можем да се ...хм... смесваме с вас, макар и малко еднопосочно. Вече ти обясних защо. Обикновено се раждат нормални човешки деца, може би малко по-здрави от останалите. Досега са известни само три случая жена от нашата раса да роди дете от ... от обикновен човек. Аз съм едно от тези деца и съм единственият, който се е родил вампир. Може би затова ми е малко по-лесно да общувам с вас. Може би не. Твърде рядко се случва, за да се твърди нещо със сигурност.

 
 Другите често споменавани небивалици - че можем да се превръщаме в прилепи, че не понасяме слънце, чесън и кръстове и какво ли още не са пълна глупост и до едно човешка измислица.

 Всъщност превръщането е по-скоро свързано с проект пет, но за него ще ти разкажа друг път.

 Защо са ни позволили да останем ли? Честно казано и аз не знам със сигурност. Може би като резервен вариант. А може би - но това са само стари вампирски легенди - първоначално са предвиждали да ни използуват само като охрана на наблюдаващите екипи на създателите.

 Чувал ли си легендата за Прометей? Е, според нашия фолклор, който поначало е доста по-изчистен от към измислици от вашия, пак заради далеч по-голямата проължителност на живота и от там липсата на достатъчно поколения за да го напълнят с невежество и романтика, но все пак фолклор, та според него Прометей наистина е откраднал нещо, но то не е било огъня. Разказват, че е имало някаква заплетена любовна история и един от нашите е избягал заедно с жена от екипа за наблюдение, отмъквайки и голяма част от документацията. Не знам дали е истина, но всичката тази информация за проектите все от някъде трябва да се е появила, та знам ли...

 Създателите поначало са доста различни от нас физически в основния си вид. Всичко живо тук е създадено с цел да се провери дали е възможно да бъде населена планета от този тип. Според все същата древна легенда, някъде навътре в Галактиката било пълно с подобни планети. Избрали са за експеримента тази, най-вече защото е максимално далеч от другите и в случай на провал не е съществувала реална опасност, дори и ако възникне необходимост да бъде унищожена. Поне така са смятали тогава...

 С напредването на проекта обаче, е станало неудобно да работят в защитена среда и затова са създали няколко тела, максимално близки до проект три и са намерили начин да пренесат същността си в тях. Това, което вие наричате съзнание.
 Фокуса не е толкова труден, дори някои от хората го умеят. Като видяли, че номера минава, го използували доста често, а когато основната работа приключила, оставили няколко екипа от наблюдатели, а нас са оставили да ги пазим от всички възможни неприятности. Предполагам, че именно те са в основата на старите легенди за боговете. След време наблюдателите спрели да се месят и когато хората изгубили контакт с тях, възникнали религиите.

 Хайде стига за тази вечер. Каквото и да говорят хората, и ние имаме нужда от почивка. Ще се видим утре на закуска, приятелю. Лека нощ!