Среднощни идиотщини

Пуша последна цигара преди лягане и с едното ухо слушам какво си говорят по Z-Rock по "Преди полунощ". За незапознатите - предаване със социална ориентация.

 Обаче и вчера и тази вечер темата е все една и съща - колко са неравнопоставени жените в България. И както слушам само с едното ухо, така започвам да се дразня.

 Не от темата обаче. А от хората. И вчера и днес две дами с иначе приятни гласове някак все извъртат нещата към две основни теми: защо няма поне 50% жени в политиката и на висши изпълнителни постове и защо не се отпускат повече пари.

 И колкото повече слушам, толкова повече това ми се набива на уши - повече пари, повече власт. Някак между другото го повтарят през 2 минути. И започвам да се дразня.

 Честно, не запомних коя беше дамата от снощи, а ме мързи да ровя из нета. Тази вечер беше представителка (изпълнителен директор? ) на фондация Български център за джендър изследвания.

 леле, ама как звучи само... "джендър" изследвания... хайде няма да коментирам името.

 От какво се дразня ли? Дразня се, че всичко това ми звучи като още един начин да се прелеят пари от пусто в пълно, тоест в нечии джоб. Ако не съм разбрал правилно, приемам пояснения и съм склонен да се извиня, стига да са убедителни.

 Повече пари и повече власт. Ами добре, ок, хайде? Ама как? Не ми пука дали президента ще е мъж или жена. Стига да е достатъчно компетентен/компетентна за дадената работа.

 Другото, което ме издразни много е, че видите ли, на жените не им се давало достъп до ръководни технически длъжности. Опааа...

 Тук стъпваме на моя територия. НЕ е вярно! Не знам откъде радетелките за правата на жените (и повече власт и пари, споменах ли?) са си събирали данните, но е факт, че 100% от познатите ми началници на лаборатории например, са жени.
 Повечето от тях - много компетентни професионалисти. Уточнявам, говоря за лаборатории за анализ и изпитване, тоест, пряко свързани с производството.

 Персонала на същите тези лаборатории е 95% жени. Хм, да не кажа 99%.

 По-нататък. Колко началници на телефонни централи познавате? Аз щото се сещам за примерно тридесет. От тях трима мъже.

 Ха, че собственичката на най-големия холдинг тук е жена! Егати дискриминацията, не я разбирам нещо...


 Чак и аз се чудя защо ви занимавам със всичко това. Сигурно защото ми е писнало да ме правят на бунак. Тъкмо затова отказах вестниците и телевизията. И малко съм поотвикнал някой чак толкова нагло да ми пили ушите за повече пари и власт... и то по любимото ми радио :(

 Или защото преди малко видях прословутия текст на учебника по музика за трети клас, за който сигурно всички знаете... оня за Кумчо Вълчо с пачките... и още ми е трудно да повярвам, че има толкова много безотговорни кретени, че се е стигнало до издаване на това безумие и дори е стигнало до децата.

 А после що 13 годишни продавали порно... ми що не? Така пише в учебника за трети... пък и за пети клас. одобрен от МОН. Значи може.

 Искам кръв.