avatar

Помогнете да предпазим децата си от неграмотност!

Здравейте,

някои от вас ме знаят, други не ме помнят или са се появили след като понамаля писането ми. Коя съм аз и без това не е никак важно.

Пиша тук сега, защото знам, че в тази общност се обединяват хора водени от една обща идея - ОБРАЗОВАНИЕТО. А то, преди всичко, касае нашите деца.

Днес купих на детето си една книжка. Цветна, лъскава, шарена. То я видя и я грабна. Аз мернах цената и като прецених, че мога да си го позволя, я купих без много да му мисля. У дома, както правя винаги, реших да прегледам книжката преди да започна да я чета на детето си.

Бях шокирана. Първо от развръзката на историята,  после от пунктуацията. Даже, като се замисля сега, не ми пука за несполучливата приказка, за грозния й край и за това, че не бих я прочела с тези думи на детето си. Обаче съм гневна, болезнено гневна, заради грешките в граматиката.

Не може на една страница с няколко реда да се мъдрят цели ЧЕТИРИ пунктуационни грешки. То, вярно е, незначително нещо е запетаята. Дали...?

 Липсват запетаите в тези изречения:
"Няма място, Мецане!"
"Ако не ме пуснете, ще седна на къщата и ще я смачкам!"
"А мечокът, както казал, така и направил."

 Обадих се веднага на телефона, който е посочен на гърба на книгата. Развиках се, извиниха ми се, но не ми олекна. Не ми олекна, защото знам, че едва ли ще изтеглят от пазара всички бройки и с лека ръка ще ги бракуват.

Искам да напиша едно протестно писмо до МОМН. Защото мисля, че трябва да се обръща повече внимание на литературата, която се предлага на децата ни. Защото смятам, че трябва по-строг да бъде контролът и по-сурови наказанията (Има ли изобщо някакви?)....

 Моля ви, да ми помогнете за писмото, тъй като самата аз не се чувствам достатъчно грамотна да го напиша сама. (Дори в настоящето сигурно съм допуснала грешки всякакви.) Приемам също и най-различни идеи и предложения. Не искам да оставам безучастна. Това касае моето дете. И вашето.

 Благодаря ви!

пс. Ще намеря начин след малко да приложа снимка от книжката.