avatar

Забавно математическо състезание за четвъртокласници

Въпреки че колегите не бяха съгласни с мен да проведем  планираното още в началото на годината забавно математическо състезание,  като  изтъкнаха  сериозния довод, че  учениците ни  са твърде натоварени, аз ги разубедих с аргумента, че това са съвсем различен тип задачи, които се харесват на децата и ги разтоварват. И действително имаше ученици, които попитаха кога пак ще имаме такова състезание, тъй като истински са се забавлявали.

Ето ги и задачите.

1. задача – шега

Една стая има четири ъгъла. Във всеки ъгъл седи по една котка, а срещу всяка котка седят по три котки. Колко котки има в стаята?

2. задача – шега

Една майка поднесла на синовете си чиния с ябълки и им казала: „Вие сте трима, а в чинията има 6 ябълки. Разделете си ги така, че на всеки от вас да се паднат по 2 ябълки и в чинията също да останат 2 ябълки.“

3. задача – логическа

Бор е висок 20 м. Охлюв се изкачва всеки ден по два метра нагоре, а всяка нощ слиза по 1 метър надолу. За колко дни охлювът ще се изкачи на върха на бора?

4. задача – шега

Тръгнал Иван за Балван. По пътя си срещнал 7 селянки. Всяка носела чувал с по 7 прасенца. Колко крака общо отивали към Балван?

5. задача – шега

Може ли с 2 монети, от които едната не е от 5 ст., да се заплати стока без ресто, струваща 55 ст.?

6. задача – шега

Как може, без да се променя записът, да се увеличи числото 666 с още половината от него?

7. задача – математическа

Един хляб тежи колкото 400 грама и още половин хляб. Колко килограма тежат пет хляба?

8. задача – логическа

В една цветна градина имало разцъфнала роза. На следващия ден разцъфналите рози станали две, на третия – четири, на четвъртия – осем и т. н. На петнадесетия ден били разцъфнали половината от розите. На кой ден ще разцъфнат всички рози?

9. задача – математическа

Петър се страхувал от цифрата 5 и всеки път, когато трябвало да я пише, той рисувал сърце вместо нея. Веднъж за домашно му дали да напише всички числа от 1 до 100. Колко сърца е нарисувал за това домашно Петър?

10. задача – математическа

Иван е на 12 години, а дядо му е на 60 години. Преди колко години Иван е бил 7 пъти по-млад от дядо си?

_____________________________

Поясненията "шега", "логическа задача", "математическа задача" съм ги дала, за да ориентирам децата как да възприемат дадена задача. Например в задачите шеги винаги има уловка, която често пъти се крие в някоя дума от текста. Ако ви се харесват задачките, можете да си изтеглите файла в готов вид оттук.

Също така обещавам да публикувам и отговорите, но нека преди това да се опитаме да решим задачите :)