avatar

С пожелание да сме пак тук и заедно и на 400 години!

  Здравейте всички малки, големи и още по-големи деца! Здравейте всички Вие, които обичате децата и тяхното бъдеще е непрестанна Ваша грижа! Нека ни е честита новата общност и нека в нея има много радост, много разум, много обич , сътрудничество и мъдрост. Нека тук заедно да творим,  да споделяме опит, да си помагаме - по-опитните на по-неопитните, по-ведрите на по-тъжните, учители на учители, учители на родители, родители на учители и всички заедно да направим България по-добра за децата.
    ДОБРЕ ДОШЛИ И НА ДОБЪР ЧАС!

Среднощни размисли на едно джудже :)

Искам да споделя сега вълненията си от предстоящото ми представяне като едно от джуджетата на Снежанка утре :) Приготвих си една риза на карета, колан с голяма катарама, възглавничка за по-голям корем, клин, туристически обувки, джуджешка шапка, брада, лула,  гримове...като че ли нищо не съм забравила...Играла съм и зайчета, и таралежи, и баба Яга, и Педя човек, и Кай..., но винаги се вълнувам от предстоящата си игра!

     Започнахме - Шели и Галина Ангелова...

„голяма част от преживяванията в детската градина са свързани с това да се научиш да живееш щастливо, удобно и конструктивно с други хора. Може би това е най-важното, което научава едно дете в детската градина.”

 Засега, според резултатите, най- големият проблем на българските деца е 
51.28 % Липсата на стабилна семейна среда и 15.38 % Ниската екологична култура на държавата, застрашаваща природата и зравето на хората в България. Какво можем да направим ние, учителите, за да промен това състояние?
  
На какво играят днешните деца? И как играят? Аз, понеже все още се пържа на работното си място, това е нещото, което най-много ми се набива на очи. Няма ги старите игри, виждам само групички, често взривоопасни, обединяване около топката навън / и разединяване - кой да рита най-много/, игри на шушу-мушу и "ела, ще си ми приятелка, ако не играеш с Танчето"; виждам деца, които по-често идват да доносничат срещу друго дете, отколкото да споделят някаква радостна новина. При вас как е?

Кой я измисли, откъде дойде, какво правим тук? Сигурно много от вас, особено по-новите потребители си задават този въпрос. За някои това е приятно място за четене, за друг - възможност за изява, за трети - начин да свериш часовника си с колеги. 

Желанието на децата да вършат нещата сами

"Аз, аз ще го направя" е една от най-често изричаните фрази след навършването на втората година. Тази декларация за независимост предоставя златна възможност за усъвършенстване на уменията, стига да не се нарушават правилата. Трябва непрестанно да си припомняме крайната цел - да се отгледат самоуверени и самостоятелни деца. Така че трябва да се заредим с огромна доза търпение, с което да се посрещат детските грешки и да се намери добър баланс 

Иска ми се отминаващата стара година да даде на Новата и нови перспективи, нов поглед към образованието и обучението. Иска ми се да намерим отговор на въпросите, които са ни вълнували и да имаме хоризонт за ново развитие. Иска ми се да се отърсим от старото и да преминем в новото, без да унищожаваме доброто и градивните традиции, иска ми се смело да прекрачим собствените си стереотипи и да потърсим нови решения.

 През 2009-та бяхме вече близо 1200.. С нас вече бяха Галина Трифонова, Далето, Маря, Вигив, Аклим...всички се вълнуваха, споделяха, търсеха отговори...

БУКВИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

Здравейте, колеги!Не съм Ви забравила ! Всички букви които съм изработила и които липсват на някой от вас са на адрес http://chervenatasapchica.spaces.live.com/ в папка Нещотърсачи.Радвам се, че има хора на които мога да съм полезна.

Там ще закача и една нова игра,която също можете да използвате

Една презентация , в която съм включила и малка игра за децата.Приятна работа на тези, които ще я използват!Успешна,спорна и доходна седмица от мен!

02 Октомври 2009, 08:55 Публикувано в Предучилищна педагогика | 19 коментара , 2357 прочита Такааа. Време е да започваме с организацията. Нашата общност е съвсем млада, тази година ще навърши две годинки, но вече сме си спретнали достоен прощъпулник. Имаме си първа среща -http://bglog.net/blog/shellysun/site/posts/?bid=22523първи конкурсhttp://bglog.net/blog/shellysun/site/posts/?bid=24130, активно участие в дискусии на образователни теми http://bglog.net/blog/shellysun/site/posts/?bid=21248,комуникация по разни въпроси с министерството -http://bglog.net/blog/shellysun/site/posts/?bid=30002, много приятели, над 600 безценни публикации, подредени стройно в категории и вече над 1000 регистрирани потребители.

Мечо Пух и приятели

Предлагам Ви вчерашните си разработки, които направих за  малкият ми син. Ако Ви допаднат може да ги ползвате в работата си.

Огънят угасва, но не изстива-пламък от пламъка на българщината

Чудни български традиции, и то едни от най-красивите!!!

Човек не избира Родината си, тя него избира!!!!


Професия - детски учител

От къде да започна? За начало...Дразня се и това е положението.

Както си сърфирах из нета за една лична самоподготовка, за семинара в детската градина за който отговарях, по една наистина сериозна тема /за мен/: "Нови технологии за определяне постиженията на децата в детската градина"/защо ли ми звучи като технологии на металорежещите машини?!?/, и докато мислено си отговарях на въпросите: Защо? Как? Кога? Кому е нужно?

Помощ! Вулгарни думи и псувни в детската градина !

Колеги и съмишленици,

Докато пишех тук, преди малко в новините на бТВ се представи като "новина" факта, че 1/3 от децата в детските градини псуват и употребяват вулгарни думи. Не ми трябваше бТВ, за да знам че е така. Но това за мен сякаш беше капката, която преля чашата.


 
Вълшебствата са неизменен спътник на детството и не бива да лишаваме децата от тях. Детство - вълшебство!!!! Длъжници сме на децата си.......

Аз съм президент - детски парламент

   "Мистър президент" или "Аз съм президент" - както ви харесва.......

Лицето и опакото на екологичното възпитание

Лято е. Всички говорят, мечтаят, а някои и ходят на море или планина, а децата в крайна сметка и на село, при баба. С други думи сред природата.

Вчера попитах децата. Ето какво ми казаха: дървета, трева, цветя, храсти, листа, клони, растения, елхички, море, вода, пясък, животни, слънце, небе, тигър, облак, дъжд, сняг, пеперуди, птици, пингвин, земя, щъркел, ябълка, острови, ягоди, палми, круши, диня, луна, звезди

Какво е това "природа"?

Мьолн.wmv

Днес валя. В задушната занималня децата уж се заиграха, но през десетина минути все някое ме питаше: „Госпожо, ще излизаме ли навън”?

Към 9,45 часа дъждът спря. Реших, че няма да измъчвам повече децата и….излязохме в мокрия двор. Още в първите пет минути познайте къде се насочиха всички деца?! Познахтееееееее: към мокрия пясък в пясъчника и към една огромна локва наблизо. Закипя трескава дейност: в кофички се носеше вода и се...

 

                      Драги предучилищници, обявяваме 
                     началото на нашия ежегоден конкурс -
                   " Човекът, който за мен е Учител"
 Нека той стартира от днес, 22-ри септември, Денят на независимостта до 1-ви ноември, Денят на народните будители.
  Със сигурност в живота на всеки човек има друг човек, който е бил просветление за него, чийто пример, думи или дела са променили мислите му и са насочвали вътрешния му свят. Обикновено, такива хора са като звезди, от чиито път мнозина могат да видят по-ясно своя път. Защо избрахме тази тема? - защото сме учители и нашата мисия е да учим другите, но и самите ние сме получавали ценни уроци в своя живот и искаме да ги споделим. Отново, за да се научим.

 Напоследък малко пиша в блога. Защото в главата ми бушуват стотин въпроси, на които все още нямам отговор. Да побушуваме заедно, а? Може пък и да се проясни картинката.

  Струва ли ви се напоследък, особено ако сега сте поели малка група, че децата са коренно различни от децата от предишния випуск? Да поразмишляваме на глас...

Шарен Великден - шарени перашки

   Така ги наричали прабабите ми, така ги наричат бабите ми, така ги нарича майка ми, така ще ги наричам и аз...

   Шарени перашки...

   Да се върнем на изначалния философски въпрос - за кокошката и яйцето. Много ми се иска да получа малко просветление - каква е мисията на детската градина в нашето общество. Работа за хора, които по инерция не искат да си намерят друга работа, място за освобождаване на родителите от грижи за децата за едно сносно часово време от порядъка на 10-тина часа, институция, поела в ръцете си грижата за децата в най-сензитивната им възраст, място, в което децата се подготвят за училище или какво. Въпросът е актуален както за новоизлюпените педагози, на които им предстои тепърва да се сблъскат с реалитито на детската градина, така и за действащи учители, които всеки божи ден трябва да осмислят престоя на работното си място. Таа, любопитно ми е какво ще кажете.

 И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЦЯЛАТА ОБЩНОСТ "ПРЕДУЧИЛИЩНА ПЕДАГОГИКА"!
  Имам огромното удоволствие и честта да ви съобщя, че активни блогери и специалисти в областта на предучилищното възпитание положиха основата на нашето Сдружение! 
  Сдружение "Педагогика без граници" е вече факт и има амбицията да обедини в своята дейност предучилищни педагози, специалисти от целия спектър на детската възраст, родители и граждани, които са съпричастни към развитието на децата до постъпването им в учиилище.
   С огромна радост искам да ви представя управителния съвет на нашето Сдружение и основна част от устава ни:
Анна Пенкова - председател на УС, родител, издател и редактор по професия, активен блогер и човек с ясно съзнание по проблемите в предучилищна възраст;
проф.Иван Димитров - един от най-ерудираните и уважавани български психолози, преподавател в Софийски Университет "Св. Климент Охридски", учител и преподавател на много от нас;
доц.д-р Димитър Димитров - преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", уважаван учен в областта на предучилищната педагогика, учител на много от нас, носител на грамота "Учител" на общност "Предучилищна педагогика", блогер;
Галина Трифонова - предучилищен педагог, съадминистратор на общност "Предучилищна педагогика", човек с огромен опит в различни педагигчески системи, уважаван и обичан блогер;
Даниела Радева - предучилищен педагог с голям опит, носител на грамота на общност "Предучилищна педагогика", активен и обичан блогер;
Кристина Йовчева - родител, художник и дизайнер, съмишленик и подръжник на общност "Предучилищна педагогика"...

  ...всичко това е само хилядна част от това, което сме преживели заедно...

Днес, в първите минути на 25-ти ноемврри 2011, сме вече 2946. Ние положихме началото на първата социална мрежа на предучилищните педагози в България... От тук започна споделянето на добри практики във виртуалното пространство между детските учители в цяла България и дори извън граница...Тук направихме първите стъпки за активно участие на предучилищните педагози в обсъждането на образователната политика, тук за първи път сбъднахме национална среща на блогери-детски учители, организирана в мрежата, тук много преди другите социални мрежи общувахме с приятели, сродни по дух и мислене. За основната част от нас това е място-дом.

  На всички вас, познати и непознати приятели и колеги, пожелавам от цялото си сърце духът ви да не угасва и винаги да помните, че това, което ни събра тук е истинската същност на мисията-професия ДЕТСКИ УЧИТЕЛ.

                         ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!