avatar

Първи опит за създаване на инструментал с програмата Songsmith

Да припомня - програмата Songsmith ни стана известна благодарение на информацията, дадена наскоро от Стефанов. Тя е безплатна само за учители и може да се изтегли от Мрежата на учителите - новатори на Великобритания, както Теди Върбанова беше любезна да ни насочи.

А мене ме присърбяха пръстченцата  да опитам. Пазя от родителите си много стари учебници, от които съм сканирала страница с една великолепна песен за майката. Нарича се "В очите и сърцата само". Вижте я с нотите и текста. Инструментал може и да не е имала никога, а да е била пята само по ноти.

Страшно много харесвам песента, но не съм в състояние читаво да я изпея, защото гласът ми е активен най-вече в горните регистри, а в нея се срещат тонове, много ниски за мен.

Както и да е. В случая гласовите ми възможности не са важни - важно е да научим какви са възможностите на програмата. А те са удивително големи. Тази програма има вълшебното свойство да "чува" нашето пеене и още по време на записа да генерира инструментал.

Опциите за редактиране съдържат всичко необходимо - корекция на всеки тон (или може би е по-правилно да кажа "акорд"), огромен избор на музикални инструменти и експортиране във wav или wma със или без вокал, както и в midi, но, разбира се, без вокал. 

А сега ще ви покажа какво сътворих с песента "В очите и сърцата само". Смятам, че инструменталът е приемлив. Записах го в три музикални стила: 

1. Балада.

2. Диско.

3. Калифорнийски стил.

И понеже не бихте могли да си представите как музиката се върза с текста, ще ви покажа два записа с моя ужасен вокал.

Първия е цял - това е диско вариантът.

Вторият, понеже е безумно ужасен, го пускам само до мястото, където започва пеенето ми. Той е в баладичния стил.