За манипулациите в българското образование

 Член съм на гражданско общество/ако може да се говори за такова/ и като свободомислещ гражданин имам право да изразявам своето критично мнение и несъгласие с политиката на управляващите. За манипулацията на държавата към нейните поданици няма да отварям приказка, че ще е много дълга. Тук ще стане дума за добре отработените манипулативни техники на нашето министерство с един много широк диапазон  на въздействие - общество, родители, учители и ученици. За тази цел успешно се използват възможностите на т.н."четвърта власт" т.е. медиите /телевизия, преса, радио/.
Що е манипулация? "Манипулацията е начин за властване чрез духовно въздействие върху хората с цел програмиране на поведението им. Основната цел на манипулирането е да се постигне изгодно за манипулатора поведение от индивидите и социалните групи при запазване на илюзията за свобода на избора. Осъществява се чрез масирано информационно въздействие."
№1 Техника на общата платформа
Една от най-често срещаните техники за манипулация. Състои се в подтикване на обекта на въздействието да приеме внушаваните ценности на основата на факта, че всички представители на дадената социална група уж споделят тези ценности. Опира се на некритичността при възприемането на съобщението и на 
 феномена на "стадния инстинкт", каращ хората често да вярват или да правят нещо, само поради факта, че много хора го вярват или правят. Без да си дават труда да изследват даден проблем или твърдение, хората просто "следват тълпата".
Пример : Несъвършенствата в Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищно възпитание и подготовка /2006-2015/ и подводните камъни в нея. Всенародно обсъждане и внушаване на идеята за  национална значимост в контекста на европейските  образователни стандарти.
№2 Техника за използване на медиатори
Влиянието на медиите върху индивидуалното и груповото съзнание се осъществява не непосредствено, а чрез така наречените лидери на мнения. Това са хора с престиж в своята социална среда, чието мнение има значение за членовете на групата. Съдържанието на средствата за масова информация се усвоява и интерпретира от тях и посредством тях се усвоява от останалите членове на общността.
Пример: Дискусии в телевизионни студия, интервюта, конференции и друг вид форуми, на които уважавани министерски представители
внушават експертно  предимствата на образователните реформи и необходимостта от тяхното прилагане.
№3 Техника на общественото неодобрение
Техника за изграждане на негативно отношение . Състои се в изграждане на илюзията, че едни или други действия или становища  се приемат отрицателно от общественото мнение или от влиятелни социални групи. Осъществява се чрез комерсиални телевизионни предавания, целящи зрителски рейтинг.
Пример: "Часът на Милен Цветков" и репортажи за хаос и липса на контрол в някои български училища, което създаде в обществото всеобща  негативна нагласа към учителите и училищната институция.
№5 Техника за ефекта на бумеранга
Под въздействие на ефекта на бумеранга общественото мнение започва да симпатизира на манипулиращата  страна и да се отнася с подозрение към недоволстващата социална група. 
Пример: Новаторството в българското образование е белег за модерно, европейско мислене. Следователно, протестиращият учител е консервативен и традиционалист. Той просто иска да я кара по старому.
№4 Техника на ограничения избор
Налице е в случаите на опростяване на проблема или привеждане на черно-бели доводи, при което принуждават адресата на съобщението да избере едната от две позиции , без да му се предлагат други варианти. Грешката на човек, който се сблъсква с подобен избор е, че той започва да избира в рамките на това, което му се предлага, като при това ограничава своето собствено поле на разглеждане на проблема.
Пример: Не се предлага друго решение на проблема с учителските заплати. Училищата имат две възможности :  да  приложат диференцираното заплащане, или да не го приложат.
№5 Техника -  игра на простолюдие
Цели да стимулира обекта на въздействието да асоциира манипулатора (личност, социална група, институция) и  използвания от него начин на изразяване и извършване на дейности като обикновените хора. Отправяне на  посланието: "Аз съм като вас". Когато те видят, че манипулиращата личност е като  тях, вероятността да го харесат и да му се доверят нараства. Казаното се приема  без съмнения.
Пример: Самият министър Даниел Вълчев. Той е един обикновен човек.  Ту играе на футбол по спортни гащета на някое училищно игрище, ту участва в туристически поход редом с деца и учители. Дори си направи кичури, за да се доближи още повече до обикновените хора.
Допишете и други манипулативни техники, ако ви дойдат наум.