И вълкът сит, и агнето цяло (или как да намерим допълнителни източници за финансиране на училището ни) /конкурс общност "Предучилищна педагогика"/

Няма какво да го увъртам - всеки, който прочете заглавието, ще очаква да разбере веднага за колко пари става въпрос и къде можем да ги намерим.
Нека предварително уточня, че ще предложа само куката и стръвта, а вие, колеги, ще трябва да намерите рибите. Знам, ще кажете, че така и баба знае... Но пък аз ви предлагам само законни и изпитани методи...Всеки може да допълни списъка ми със свои проверени и доказано действащи начини. Защото както се казва, основното лошо качество на парите е малкото им количество :).  

Тъй че ако имате нужда от допълнителна сума пари, за да купите нови топки и играчки за децата, или за да сложите в спалните ония нови пердета, за които отдавна мечтаете, ето няколко идеи:

                Веселбата от нас, работата от вас :)


В детската градина, в която учеха децата ми, веднъж годишно се провеждаше купон с децата и родителите. Предварително всяко желаещо да участва семейство трябваше да заяви каква вкусотия ще донесе за празника. На съответния ден майките пристигаха с фантастично изглеждащи  сладки и торти, на които се слагаше съответна цена. После всеки можеше да си купи това, което хареса, а със събраната сума пък да се закупят нужни за децата неща.  Участието на родителите в такова мероприятие е напълно доброволно, но е добре да им се обясни, че всички събрани средства ще бъдат за техните деца; и да се даде отчет на първата родителска среща след това за какво са похарчени парите. 

 

                      Мартенички и сурвачки - съчетаване на красивото с полезното

В много детски градини и училища живee един истински добър дух на творчеството (понякога и повече от един :). Това е учителят, който с цялата си любов и вдъхновение учи децата как да създават красота с ръцете си. Дали ще рисуват, шият, правят мартеници или сурвачки - резултатите винаги са удивителни! 
Следващата стъпка е да споделят сътвореното от тях. Организирането на разпродажба на тези предмети не само ще помогне на децата да съберат пари за нещо мечтано, това ще укрепи самочувствието им и ще им помогне да осъзнаят, че самите те могат да направят живота си по-хубав. 

 

              Сцената - мястото, където всеки може да намери своето място

Продължение на предишната идея е работата с по-големи деца с интереси към театъра (разбира се, те може още да не осъзнават, че имат интереси към театъра, докато вие не им го кажете :).  Една кратка пиеса, дори написана от неизвестен автор или от самите тях, и поставена на сцената на местното читалище, може да предизвика огромен и траен  интерес към изкуството. Да  обогати емоционалния живот на децата (и със сигурност - на учителя, който ще преживee незабравими мигове по време на репетициите на, до, зад и пред сцената. Тук вече говори личният ми опит :).  Събраната сума от билети надали ще е огромна, но може да послужи за нещо безценно - ако чрез тези пари децата посетят  постановка в "истински театър". Още помня вълнението на моята група артисти от училище, когато за пръв път гледахме "Бурята" на Шекспир в Народния театър. Бяхме играли няколко свои представления, със събраните пари платихме част от разходите за автобуса, и така се озовахме сред вихъра на типичната постановка в стил Александър Морфов. Най-голямата награда за  мен беше спонтанното признание на едно от децата по време на антракта: "Госпожо, не мислех, че Шекспир е толкова интересен!". След толкова много усилия да ги принудя да прочетат "Хамлет", открих, че има наистина много по-интересен начин да се "види" едно литературно произведение. Все пак става въпрос за пиеса, за текст, който е неразривно свързан с образа и звука. А това и най-добрият учител по литература не може да "изиграе" в часовете си...

 

             Директно и откровено - "Имаме нужда от..."

Не вярвам да има някой, който да обича този метод на събиране на пари. Формулата е проста - намирате някой по-заможен родител/гражданин и ...молите за известна сума. Лошото на този метод е, че е много неприятен :( - както за този, който иска, така и за този, който дава.

 

                        И вълкът сит, и агнето цяло

Това е по-приятният вариант на предишния метод и с него  се постигa  нещо невероятно: всички участващи да са доволни - и дарителите, и учителите, и родителите, и децата.
Провежда се всяка година в училището на дъщеря ми в Чикаго под формата на търг с наддаване.
Месец преди началото   родители от родителско-учителския комитет предлагат на бизнесмените в квартала безплатна реклама на бизнеса им. В замяна на това всеки, който иска, може да дари  нещо на училището - купон за вечеря в ресторант;  подстригване/прическа; билети за представление/мач; купони за пазаруване в магазин и т.н. 

Родителите също вземат участие - който иска, може да предложи безплатно да боядиса или ремонтира пейките, детската площадка; да дари време при провеждането на някое мероприятие...
Много вълнуващи за децата са офертите от полицейското управление и пожарната - за около 20 долара 4 деца могат да посетят едното от тези места, да обядват с пожарникарите или да се возят в истинска полицейска кола.
Учителите пък предлагат някоя книга или посещение на кино като дарение за търга.
След това се прави списък с всички дарения и се праща на всички семейства в училището. Подробно се обяснява до колко часа в определения за край на търга ден родителите имат право да наддават.

За всяка вещ или услуга се слага първоначална цена, която е  с 50 - 70% по-ниска от реалната. Така ако наддаващият родител иска например да си смени маслото на колата, да се подстриже или да си купи билети за мач, той с един куршум уцелва два заека - на много добра цена си го осигурява (стига да няма много наддаващи точно за това, което иска той) и освен това има удовлетворението, че с парите, които плаща,  ще бъде подобрена средата, в която учи детето му.

Всеки може да изпрати оферта за това, което желае да купи, и този, който е предложил най-високата сума за дадения предмет или услуга, печели.

На практика  печелят всички - бизнесмените получават реклама, родителите получават нещо срещу парите, които дават, а родителско-учителският комитет използва събраната сума по предназначение (закупуват се топки, книги за библиотеката, издава се месечно вестник на училището...). Но може би най-важното, което получават всички - дарители, родители и учители, е усещането, че изпълняват гражданския си дълг.

С малко усилия можем да подобрим средата, в която учат нашите деца.
Моля ви да споделите вашите изпитани начини.