avatar

Излезе четвъртият брой на бюлетина „Училището като център в общността“


Общностно-ориентираното училище, за разлика от традиционното, е отворен и многофункционален център, който създава, поддържа и свързва една автентична общност от ученици, учители, родители и други значими участници в публичния живот на дадено населено място.

Реализирането на този проект в български контекст е особено важно поради натрупалите се през години изключително сериозни социално-икономически проблеми, които са нарушили традиционните връзки между училището и общността и те не функционират достатъчно ефективно. Разривът на ниво семейство поради зачестилите случаи на разводи, изоставяния, починали родители, родители, работещи в друго населено място или в чужбина е достигнал критични размери и възпрепятства изграждането на подкрепяща среда за децата. Утежненото икономическо положение на самата общност, особено в малките населени места и отдалечените райони, недостатъчно добрата интеграция на малцинства и маргинализирани групи, липса на достатъчно разбиране и подкрепящо отношение към учениците със специални образователни потребности, ранното отпадане от училище и редица други проблеми налагат убеждението, че отделните родители и семейства, както и училището и институциите не могат да се справят сами и да изпълняват в пълнота своите функции, ако не разчитат на силна подкрепа помежду си.

Идеята на проекта е първоначално да обхване 10 училища в различни райони на страната, с различен профил и социални, икономически, образователни и културни предизвикателства и трудности и при устойчиво и успешно реализиране на модела, да продължи разрастването на мрежата от училища-център на общността.

...

Време е и за четвъртия брой на бюлетина „Училището като център в общността“. Още през първия месец на годината Секретариатът на мрежата и координаторите по проекта организираха среща на училищните екипи, Консултативния съвет по проекта, модераторите, външните консултанти и представители на организации членове на Мрежата в гр. Лясковец, до Велико Търново. Целта на срещата беше да рефлектираме върху постигнатото до момента и да обсъдим перспективите за развитие на модела в България.

Първите 13 училища, които започнаха работа по модела у нас през януари 2015 г., вече натрупаха опит и в този брой на бюлетина можете да прочете успешни истории с активното участие на училищата, учениците и родителите.

Ентусиазмът, с който училищата се отнасят към работата с родителите, за създаване на нови партньорства и за привличане на повече заинтересовани страни в училищния живот е заразителна и неизбежно ще доведе до положителни резултати както за учениците, така и за цялата общност.

Една от важните цели за работата на модела „Училище като център в общността“ е именно разпознаването на училището като фактор за обединение и позитивна промяна в живота на хората в едно населено място. Вярваме, че продължаващата работа ще донесе още по-добри резултати.

Този бюлетин е особено важен за нас и с това, че бележи момент, в който училищата направиха равносметка за свършеното до момента, постигнатите цели и преодолените трудности. Поради тази причина ние искаме да ви запознаем с впечатленията им от работата с модела на „Училището като център в общността“, постигнатите училищни и лични успехи. Не на последно място имаме и история за ежедневните трудности, които срещаме и за това как ги преодоляваме. Може би всеки един от вас ще се открие в нашите кратки училищни истории. Приятно четене!

Четвърти брой на бюлетина „Училището като център в общността“

Ако желаете да се абонирате за бюлетина, моля, свържете се със stefan.lazarov@nmd.bg



Страницата на Проекта:
Училището като център в общността