avatar

Ефективната стачка на учителите от Сандански започва отново

Ефективната стачка на учителите в Професионалната техническа гимназия (ПТГ) град Сандански се възобновява от утре, 15.05.2013 г., в 8.00 ч.

Поетият ангажимент от представители на Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) – до две седмици да се даде решение на проблема – не бе изпълнен, въпреки извършените проверки и срещите с директора Вера Влахова и представители на колектива.

Персоналът на гимназията бе в стачка от 10.04.2013 г., но действията бяха прекратени именно поради поетия ангажимент от представителите на МОМН и регионалния инспекторат.

Недоволството на стачкуващите бе породено от  неизпълнението на браншовия колективен трудов договор и от несъгласуването на вътрешните правила за работна заплата със синдикалната организация към гимназията, както и от липсата на прозрачност при изразходване на средствата от делегирания бюджет. Подкрепа на стачкуващите заявиха родителите и учениците на ПТГ.

Стачкуващите учители и помощният персонал са 95% от числения състав на гимназията, като всички са членове на Синдиката на българските учители – КНСБ.

http://knsb-bg.org

14 май - Варна: Правен режим на заетостта в образованието и предучилищното възпитание. Индивидуален и колективен трудов договор

На 14 май 2013 г. от 09.00 ч. в гр. Варна /хотел "Голдън тюлип", бул. "Христо Ботев" 3А/ - Основно информационно бюро Достоен труд гр. Варна ще проведе специално събитие по Дейност 2 на проект "Подкрепа за Достоен труд".

Форумът ще бъде открит от г-н Юлиан Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Тема на форума е:
- "Правен режим на заетостта в образованието и предучилищното възпитание. Индивидуален и колективен трудов договор".

Целта е публично разясняване на основни знания и умения във връзка с колективното трудово договаряне, както и обсъждане на основни проблеми на КТД в сферата на образованието. С организираната дискусия се очаква постигане по-голяма яснота, публичност и прозрачност във връзка с процеса на колективното трудово договаряне и практическите последици от него. Ще бъде предоставена възможност на участниците да дискутират върху основни и актуални проблеми в нормативната уредба на системата на образованието и предучилищното възпитание.

Поканени за участие са представители на Община Варна, Дирекция "Образование", Регионален инспекторат по образование - Варна, директори на училища и детски градини, социални партньори и представители на учителската общност, представители на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Събитието се реализира в рамките на проект "Подкрепа за Достоен труд", BG051PO001-2.1.04, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.


http://www.podkrepa.org/


В the fridge и Хаспел център в София можете да разлистите последните броеве на двумесечното списание Rethinking Schools
 



 

А за да разлистите в нета новия брой на тримесечното списание на синдиката CNT образование (<-- виж статията в блога от преди известно време) цъкнете тук.
couverture 33
Cписанието предлага да бъде сечиво за всички тези, които отказват статуквото на социалния подбор и на научаването на подчинението чрез училището.