avatar

Джордж Сорос и eвробюрократите... новите възпитатели на българските ученици

И ако управляващата безумна коалиция склони да остави часовете по физическо, то за философията, литературата и изкуството няма да отстъпи. Още през първия си мандат от ГЕРБ започнаха да пренареждат и махат цели автори и техни произведения. През 2013г. управляващите решиха да въведат програмата с благородно име „За по-добро образование“. Какво разбираха те обаче под „по-добро образование“? Именно: 

отпадна цялата публицистика на Христо Ботев (как биха допуснали Оруелските демократи отвъд океана робите в колонията да четат публицистика, в която се казва, че „Всяка власт е съзаклятие срещу народа“?!), но и велики стихотворения като „Майце си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“ и дори „Хайдути“. Махнаха и едно от най-добрите стихотворения на Никола Вапцаров – „Вяра“. Разбираемо, той е комунист и не се вписва в евроатлантическите ценности, които както разбираме от телевизията, изповядваме с цялото си сърце и душа.


Петък е, няма много колеги. Няколко първокурснички вървят срещу мен и озаряват иначе мрачния коридор в СУ. Подминавам зала „Америка за България“ и продължавам по пътят си.

 

В същото време, на десет минути оттук, полицаите отново протестират в защита на отпуските, 20-те заплати накуп при пенсиониране и тн., въпреки че в същото време социалния министър, Калфин, ги увери за пореден път, че „няма да има нито един оскубан полицай“.  В новия бюджет – този за 2016 година МВР ще получи с 350 млн. повече спрямо 2015 г. 

В този момент премиерът-каратист, тенисист, футболист и върл фен на Карл Май запознава еврокомисаря по образованието, младежта и културата – Тибор Наврачич с новия закон за училищното и предучилищно образование и със задоволство подчертава, че всичко, което комисията на господин Наврачич е препоръчала е изпълнено. 

Тръгвам си от Софийския университет към къщи. Голяма част от София е блокирана – имало празник на…американските морски пехотинци. На две пресечки от нас кафенето отново е пълно с млади хора – да, петък е, но пък си е работен и учебен ден, но карай. До кофите за боклук пред кооперацията ми отново онзи мистериозен съсед е решил да остави няколко книги. Е, поне не ги е хвърлил директно в боклука.

Започвам да си мисля. 

На кого пречи Философията, че почти ще я премахнат от учебния план? И наистина ли соросовото „Отворено общество“ е тъй загрижено за децата на България, че освен, че финансира няколко бг-университета сега е решило и да изготви учебникът за новия предмет по гражданска култура, именно заради който почти няма да се учи философия в училищата?

И редом с далаверките, заменките, контрабандата, лобизма, енергетиката, еврофондовете и всичко, от което може да се краде, родните политици решиха да се занимават с образователната система? Те пряко не печелят нищо каквото и да променят. Например, махането на „Опълченците на Шипка“ няма да им донесе финансови облаги. Но пък очевидно става дума за продължаване на течащата от 26г. насам подмяна и обезличаване на българската нация. И тези усилия трябва да се насочат към младите, учениците. Още от най-крехка възраст. Те не бива да четат определени произведения на Ботев, Смирненски и Вапцаров и най-вече да взимат пример от тях. Те са се бунтували. Били са недоволни от социалните (и не само) несправедливости и то не само в България, а в целия свят. Те не са били добрите граждани, на които „Отворено общество“ ще учи децата как да бъдат! 

И ако управляващата безумна коалиция (която очевидно включва и ДПС и то като много по-важен партньор от т.нар. „реформатори“, АБВ и ПФ) склони да остави часовете по физическо, то за философията, литературата и изкуството няма да отстъпи. Още през първия си мандат от ГЕРБ започнаха да пренареждат и махат цели автори и техни произведения. През 2013г. управляващите решиха да въведат програмата с благородно име „За по-добро образование“. Какво разбираха те обаче под „по-добро образование“? Именно: 

отпадна цялата публицистика на Христо Ботев (как биха допуснали Оруелските демократи отвъд океана робите в колонията да четат публицистика, в която се казва, че „Всяка власт е съзаклятие срещу народа“?!), но и велики стихотворения като „Майце си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“ и дори „Хайдути“. Махнаха и едно от най-добрите стихотворения на Никола Вапцаров – „Вяра“. Разбираемо, той е комунист и не се вписва в евроатлантическите ценности, които както разбираме от телевизията, изповядваме с цялото си сърце и душа. По тази причина и за да не се мръщят евроатлантическите ни партньори от Турция сега махаме и „Опълченците на Шипка“. Странно е мълчанието на наредилите се около народната трапеза „патриоти“ на Валери Симеонов и биещите се с треторазрядни актьорчета в НАТФИЗ атакисти. Къде ли са и онези „студенти“, които окупираха СУ преди година-две? Същите тези се оказаха храненици на соросовите и американските фондации. Повечето вече се уредиха – кой тв-водещ, кой общински съветник. Какво им пука на тези „студенти“ за българското образование…

Излиза, че някакви европейски бюрократи и организации като „Отворено общество“ ще решават как да бъдат възпитавани българчетата и какво да учат. Може би оттук идват и парадокси като писанията в онзи прослувут учебник, от който четвъртокласниците разбират, че „Левски е арестуван от полицията“, а САЩ били първи радетели за българската независимост. Тук вмененията са ясни: да се омекоти ролята на тогавшната Османска империя за това, че е убила един разбунтувал се срещу нейното робство велик българин, тъй като Турция днес, както иронично подметнах, е наш евроатлантически партньор, както и да се измисли някаква роля на новия Голям брат отвъд океана в борбата на българите за независимост и освобождение. Безспорният принос на Русия за това особено дразни. 

Философията е майка на всички хуманитарни науки. От нея идва всичко. Учейки се да мисли и да познава мъдростта и стремежа към интелектуално и духовно съвършенство човек става критичен и лесно отсява и вижда лъжите на управляващата класа. От философията идва правото – юридическо и гражданско, от философските и етически норми идва и гражданската култура. Но явно трябва Джордж Сорос да ни каже как да бъдем добри граждани и кое е правилно и кое не чрез огромния брой от медиите, които щедро финансира.

Европейските книжни плъхове пък ще ни казват кои автори и произведения от българската литература да учат децата ни. Сигурно докато удрят грамадните си тумбаци в бюрата. Или докато американски танкове влизат в двора на ОДЗ „Слънце“, а пиян британски войник шамари поредното дете в Сливен, тъй като „му се присмяло“. Или докато американски бойни самолети пикират над главите на младо и старо на събора в Рожен. 

Десетки страници няма да ми стигнат, за да давам примери и да разсъждавам. Бих заключил само, че в се води битка за нашето обезличаване като народ, като култура, език и религия (която особено дразни родните евроатлантици, тъй като сме част от източноправославната цивилизация). Нашата отговорност като родители, или бъдещи такива е, да възпитаме децата си, така както нашите родители възпитаваха нас и смея да твърдя и без евробюрократчетата и господин Сорос станахме стойностни хора, да ги запознаем с Ботев, Смирненски, Вазов и Вапцаров, ако ще тотално да ги махнат от учебниците. За 1300 години сме се съхранили като народ. Мисля, че сметките и този път ще им излязат криви.

И накрая ще припомня една мъдрост на древните японци, която гласи, че войнът трябва да държи в едната си ръка книгата, а в другата мечът. Едното не може без другото.


Източник: https://anonybulgaria.wordpress.com/


Виж също:

Пак е дошло време за будители – проф. Мирослава Кортенска (1 ноември 2015)

Резултати от образователните реформи, В. Григорова, Сдружение „Солидарна България”

Войната срещу средното образование
, Студентско-ученическо движение "Призив за образование"