avatar

12 май: Биоградинка - фотоизложба и рисунки на ученици + премиерна прожекция на "Семенца в земята и в сърцата"

Image film17-19ч. - Вход свободен
Червената къща, София

И още - био разсади на билки и цветя, и сладки, направени от учениците.

Темата за биоземеделието като алтернатива за производство на храна не е включена в българското образование.

Преподавателите не възпитават отношение към храната като източник на здраве, култура, традиции, опазване на околната среда. Ето защо ние от сдружение „Агролинк” сложихме началото на изграждане на биоградинки в български училища.


http://biogradinka.agrolink.org/



Сдружение „Агролинк” представя:


С децата в биоградинката

17.00-19.00 ч.: Фотоизложба и рисунки на деца с увреден слух от училище „Проф. Дечо Денев“ – София. Ръководители на уроците по рисуване и фотография – Павла Отова и Петър Вълчев.

И още - био разсади на билки и цветя, както и сладки, направени от учениците. Всичките тези неща могат да бъдат закупени в подкрепа на каузата „Биоградинка” в училището.

Вход свободен
 


Семенца в земята и в сърцата

19.00-21.00 ч. - премиерна прожекция, последвана от дискусия

(документален филм на Сдружение „Агролинк” и ТВ „Алма Матер”, България, 2014, 25 мин.; реж.: Андрей Волкашин)


Първият филм в България за биоградинарство дава нов поглед на биоземеделието и биоградинарството. Може ли то да бъде и в града? Може ли да бъде начин за създаване на ново отношение към храната, околната среда и природата? Био градинарството за деца, от току-що проходилите до юношите, отваря нови прозорци в един свят доминиран от технологиите. Учейки децата да имат техен собствен опит в градината, големите преоткриват и себе си. Филмът е с участието на деца с увреден слух и от Валдорфското училище в София. Дискусията е с участието на Светла Николова (председател на Сдружение „Агролинк”), Андрей Волкашин (режисьор и сценарист), Милен Атанасов (журналист в БНТ), Людмила Атанасова (Фондация „Помощ за благотворителността в България”), Илияна Захариева (директор „Корпоративни комуникации” на Мтел). Водещ: Марк Босани. Поканени са преподаватели, доброволци в биоградинката в училището, медии, биоземеделци, хора, работещи в биопазара. Филмът и дискусията са на български език.

Вход свободен
- резервирай място


Център за култура и дебат "Червената къща"
ул. "Любен Каравелов" № 15
София 1142



Филм "С децата в биоградината"



banner 2



Кауза „С децата в биоградинките“

Темата за биоземеделието като по-добрата алтернатива за производство на храна не е включена в българското образование. Преподавателите не възпитават отношение към храната като източник на здраве, култура, традиции, опазване на околната среда. Ето защо ние от сдружение „Агролинк” сложихме началото на изграждане на биоградинки в български училища.

Първата започнахме през месец май 2012 в училището за деца с увреден слух „Проф. Денчо Денев“ - София, в което учат и живеят над 170 деца. Тези деца живеят и учат в изолирана среда и свой свят, затова се нуждаят повече, от които и да е други деца повече внимание и обгрижване. Екипът на сдружението и около 45 доброволци фирмени служители в различните етапи до есента вложиха много труд за разкопаване на терена, поставяне на дървени основи на лехи и ограда, торене с хумус и засаждане с биосемена, поставяне на компостер, поливане и плевене.

Първата реколта в началото на лятото беше от марули, репички, последва реколтата от тиквички, босилек, лук, а през есента -домати, фасул, лук, зеле, копър, чубрица, босилек, невен, мащерка, маточина. Децата от училището, които се включиха в изграждането на градинката, научиха нови за тях неща, като компостиране – най-добрият начин на оползотворяване на градински отпадъци, взаимоотношенията между растенията, опазването на околната среда, съвместната работа с големи и малки. Кулинарните дни и празниците ги научиха на някои умения за приготвяне на здравословни ястия.

За доброволците най-интересно беше самото изграждане на биоградинката. Тъй като повечето от тях са градски жители, те се впечатлиха, че и в града може да се отглеждат биозеленчуци. Те научиха също за намаляване на отпадъците чрез компостиране и спестяване на вода чрез мулчиране. За всички доброволци бе от особено значение общуването и съвместната работа с деца с увреден слух.
Отпечатахме първата книжка за деца за биоградинарство на български език. „С децата в биоградината“. 100 броя от книжката ще се разпространяват безплатно на участниците в проекта, училища и детски домове с потенциал за изграждане на биоградинки. Останалите броеве от книжката вече се продават в биомагазини, книжарници и еко събития за набиране на средства за по-нататъшна поддръжка на биоградината в училището за деца с увреден слух, както и изграждането на нови биоградинки.

Създадохме сайт www.biogradinka.agrolink.org , Фейсбук страница и филм за биоградинката .  Чрез тях се разпространява идеята за биоградинка като място за общуване исъздаването на осъзнато отношение към производството на храна, здравето и Земята, която ни храни.

Ние от „Агролинк” се нуждаем годишно от 7000 лв., за да продължим и занапред с поддържането на биоградинката в училището за деца с увреден слух, както и с изграждане на нови биоградинки. Това включва закупуването на семена и разсади, система за капково напояване, материал за мулчиране около лехите. Има нужда и от модератори на занимания и игри с децата и наблюдение за дейностите в градинката, организиране на посещения на групи деца в големи биоградини и биостопанства, обучения по правене на здравословен хляб и ястия.

Интересът към градинката бе достатъчно голям, за да вдъхне увереност в екипа на сдружението да планира включване и на други училища, детски градини, центрове за здраве и холистични практики. След 1-2 години, когато в училището се натрупа практика и умения да поддържат сами биоградинката си, ще създададем нови биоградинки в други училища, по една на година.

За да продължим с биоградинките ни е нужна вашата помощ.

Как да помогнете?

Можете да допринесете за успеха на това начинание по много начини:

  • с доброволен труд и време като специалисти с аудио-визуални, комуникационни и маркетинг умения и като доброволци в работата в градинката в периода април - октомври
  • материално – като предоставите био семена, мулч, градинарски инструменти
  • като споделяте кампанията със своите приятели и бизнес контакти, в социалните си кръгове и мрежи
  • като направите дарение  (Филм - дарителска кампания)




http://biogradinka.agrolink.org/

logo-biogradinka-800dpi