avatar

Питане

Уважаеми, съблогери!
    Ползвайки се от правото си да бъдем информирани в качеството си на синдикални членове да попитаме с категоричност "лидерите"отговорни за развоя по преговарянето по стачните искания за следните случвания:
1. Стачката не завърши със споразумение, нещо повече от оферта /някакъв текст/ на МС, към Бюджет 2008 на първо четене, с едностранно излизане на МОН от преговорите, в режим на "социален диалог", лидери обявиха успеха на стачката, като самите ръководители на синдикалните централи, а не министрите представиха въпросният текст?
2. Искането 3х 25% и впоследствие допълнително намалено до ниво на 3 х 20% е заличено и вместо това - споразумението говори за имагинерната СБРЗ, което следва да прикрие "реалното" увеличение в две стъпки от по 18%?
3. Вместо да се отстоява принципът на увеличаване на дела от БВП за образование до нива от 4,7% за 2008-а г., като основен критерий за действителната приоритетност на отрасъла, договарящите са приели цитирането на число от порядъка на 470 млн. лева "завишение" на разходите за образование спрямо 2007-а, без да е ясно, че над 70% от това "завишение"  е всъщност за сметка на увеличението на БЖП за следващата финансова година, т.е. реалната стойност на "приоритетното" финансиране на отрасъла е от порядъка на 0,1% от БВП?
4. Не е ясно, как при предвидено нарастване от порядъка на 23% на средствата за издръжка на един ученик ще бъде осъществено увеличение на заплатите в размер до 40%. Очевидно е, че при така заложеното увеличение, единственият начин да се финансира повишението на учителските заплати ще бъде рязкото съкращаване на заетите, т.е. - изхвърлянето на улицата на колегите?
5.няма поет недвусмислен ангажимент от страна на МС за създаването на защитна мрежа за уволнените колеги?
6.няма инфлационно индексиране на разходите за отопление, ток, вода и консумативи?
7.С какво позицията на изчакване, възприета след 26-и октомври, се различаваше от тактиката на Правителството, което не крие намерението си да наложи позициите си след пълното изчерпване на физическите и финансовите ресурси на учителството?
8. Какво общо има "имитацията" на изхода от страна управляващите към НС с медииното огласяване на делегираните бюджети след като има училища с ДБ от 1999г.?
Какви ще бъдат нашите активни ходове в тази ситуация?
1. Промяна на ръководството на учителските синдикати?
2.Създаване на нова учителска организация асоциация (синдикат)?
3. Пасивно  наблюдаване (заучена безпомощност) и анализиране на ходовете на управляващите?
4.Търсене на родителите в Училищни съвети като партньори на Педагогическите съвети (т.е.учителите) за съвместното: 1.оценяване на работата и професионалните качества на директоритe; 2. внасянето на мотивирано предложение към МОН и РИО за санкциониране или стимулиране на директорите; 3. да дават становище за проекта на бюджета, както и по отчета за изпълнението му????
5.Изграждане на нов облик за бъдещето на Българското образование?
Моля, дерзайте!