avatar

Речник на образователните термини

Речникът се създава по идея на  Павел. Доколкото разбрах, целта е термините да се обясняват вярно, но и духовито, както е показано тук. На мен лично идеята много ми допада, но има едно НО - при това положение, щом ще участват повече хора, ще се получат тълкувания в различен стил, заради факта, че всеки има различни представи за значенията на думите и различно чувство за хумор. Но пък тъкмо в това се състои оригиналността, нали?

Предлагам всеки, който има някакво предложение за разясняване на някой от дадените по-долу термини, да го даде в коментар.

И понеже аз бях започнала в уикито с няколко думи, се чувствам длъжна да им дам значението, но вече в малко по-друга форма. Вие ще кажете дали е по-добра, или не.

A

А - 1) първата буква от българската азбука, която първоначално (в глаголицата) се е наричала АЗ. Но с времето нещата се променили и понеже тя звучи в думите не като АЗ, а като А, явно З-то се е почувствало излишно и си е тръгнало. Но споменът за първото й име ще остане завинаги в думата АЗБУКА. 2) С тази буква трябва да се внимава, защото се среща и в мерните единици като съкращение за ар и ампер.

АБЗАЦ - 1) част от текст, от един нов ред до друг, която обикновено авторът сам си решава как да обособи. 2) различаваме го по празното място пред новия ред в писмен текст от книга, или по бялото поле (по-голямото междуредово пространство) преди новия ред в уебстраница. Полезен е за здравето ни, защото ако при четене в интернет липсват белите полета в по-дълъг текст, ни се напрягат очите. Среща се и под името ПАРАГРАФ.

АБИТУРИЕНТ - зрелостник, ученик, който се прощава с училището. От него се очаква, че щом е допуснат до зрелостен изпит, ще успее да завърши средното си образование. Разбира се, тук и МОН се старае всячески да му усложни живота с разни матури.


В

възпитавам

възпитание

възпитаник

възпитател

възпитателен

възпитан

възпитаващ



Д

дресирам

дресировка

дресьор

дресиран

З

заучавам

заучаване

заучен

зная

знание

знаещ

И

изпитвам

изпит

изпитване

изпитан

изпитен

М

мога

можене

можещ

Н

назубряне

зазубряне

зубрене

назубрен

О

образовам

образование

образован

образователен

обучавам

обучение

обучаващ

обучен

оценявам

оценка

оценяване

оценител

оценен

оценъчен

П

препитвам

препитване

преподавам

преподавател

преподаване

преподаден

С

съчинявам

съчинение

съчинител

съчинен

Т

тенирам

тренировка

треньор

трениран

тренинг

У

умея

умение

умеещ

упражнявам се

упражнение

упражнен

уча

научавам

учител

ученик

учене

училище

учебник

учебна тетрадка

учебен материал

учебна програма

научаване

учен

научен