avatar

Бюлетин на Националния институт за образование

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Фондация Миню Балкански

брой 1, януари 2007


НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Драги читатели,

С голяма радост искам да ви представя първия брой на месечния информационен бюлетин на Националния Институт за Образование (НИО), издаван от Фондация Миню Балкански. Някои от вас, учители, директори на училища, университетски преподаватели, ученици, познавате вече част от нашите дейности. Даваме си сметка обаче, че информацията трудно достига до мнозина.

Затова в нашия Управителен съвет решихме да започнем всеки месец да издаваме Информационен бюлетин на НИО. Ще представяме мисията, целите, дейностите ни – както свързаните с разработката на методологии за обучение по Гражданско образование, така и курсовете за квалификация на учителите от всички професионални направления с цел използване на информационните технологии в образователния процес. На страниците на бюлетина ще повдигаме основните въпроси в дебата за българското образование, ще даваме думата на всички, които имат какво да споделят. Ще представяме новини, добри практики и информация за нови проекти и дейности. Амбицията ни е този Информационен бюлетин да предизвика отдавна отлагания разговор за българското училище. Откровен, понякога болезнен, но добронамерен разговор между учители, родители и ученици.

Нашият Национален Институт за Образование отвори врати преди броени месеци - на 6-ти октомври миналата година. Институтът наследи отдела Образование по информатика на Фондация Миню Балкански като основно направление за работа и откри втори отдел - Възпитание на младите: морал, етика и гражданско възпитание. Основната мисия на НИО е да постави в центъра на обществения дебат в България въпросите за морала, етиката и гражданското образование. Дебат, в който равностойно да участват учители, родители и деца. Родителите и учителите са длъжни да подготвят всички деца в България за ролята им на достойни участници в едно истински гражданско общество. В този смисъл мисията на НИО е да повдигне и поддържа постоянно “разговора” за морала и етиката в българското общество - у дома, на улицата, в училище.

За да изпълни своята мисия, НИО си поставя три основни цели. Да подготви въвеждането на МОРАЛ, ЕТИКА И ГРАЖДАСКО ОБРАЗОВАНИЕ като основен предмет в българското училище. Да повишава професионалната компетентност на преподавателите в българските училища чрез своите специализирани курсове. Да организира срещи, дискусии, симпозиуми и конференции по всички въпроси, които са от значение за развитието и напредъка на българското гражданско общество.

Обръщам се към всички вас, първите читатели на нашия бюлетин, като към наши съмишленици. Вярвам, че ще проявите интерес към изданието и ще ни изпращате своите идеи и предложения за значими теми, които да намерят място на страниците на бюлетина! В името на доброто бъдеще на българското училище и на българските деца.
 
Сърдечно ви благодаря!

Минко Балкански

Кой е Минко Балкански

Проф. Минко Балкански е носител на най-престижната премия в областта на науката на материалите - Van Hippel. Специалист по Спектроскопия на твърдото тяло. Почетен професор на университета “Пиер и Мари Кюри” в Париж. Многократно гостувал професор в Калифорнийския университет. Участва в създаването на Висш институт за научни изследвания в Индия, член на Индийската академия на науките, награден от Раджив Ганди с най-високата степен Награда за заслуги към Индия. Дългогодишно научно сътрудничество в Полша, Командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша. Дългогодишно научно сътрудничество в Китай, Япония и много други страни. Почетен доктор на Софийския университет. Носител на високото държавно отличие орден „Стара планина”. 
 
От 1993г. всички усилия на проф. Минко Балкански са насочени в помощ на науката и образованието в България. Във Франция той основава Висш учебен институт за развитие на културата, науката и технологиите в България (ВУИ), а в България - Фондация Миню Балкански. Институтът и Фондацията работят за подобряването на обучението в нашата страна и осигуряват на млади български таланти възможност да се образоват във Франция. Формирането на елит от млади даровити българи, които ще подпомогнат развитието на родината си, е голямата цел на всички дейности, които развиват институциите, създадени по идея на проф. Балкански. Елит, който да представя верния образ на България пред света.
 
Мариана Асенова

Национален Институт за Образование отвори врати

На 6 октомври 2006г. Минко Балкански откри тържествено Национален Институт за Образование в родното си село Оряховица, Старозагорско.Изграждането на Института е по инициатива на професора и се реализира от Фондация Миню Балкански. 
 
Институтът има две направления в дейността си - обучение на учители по инфроматика и възпитание на младите. Образование по информатика целогодишно предлага курсове за учители по всички предмети за усвояване на работата с интернет и информационните технологии. Направление Морал, етика и гражданско възпитание има за цел обучението по Гражданско образование да бъде въведено като предмет в българските училища.

НИО започна своята дейност веднага след откриването със симпозиума Морал, етика и гражданско възпитание в образователния процес (7- 8 октомври 2006г.). Два дни над 30 участници дискутираха по темите - моралът и етиката в ежедневния живот, комуникацията между различните поколения, и търсиха отговори на важни въпроси като - как да изградим представата за “добро” и “зло” у децата. Сред тях бяха видният общественик и съмишленик на М. Балкански - Димитри Паница; преподаватели от СУ - проф. Иван Лалов, доц. д-р Мария Баева, доц. Ангел Ангелов, преподаватели от НУБ – доц. д-р Лидия Денкова, проф. д-р Христо Тодоров; директори на училища, а също и редови учители и педагогически съветници от цялата страна. В следващи броеве ще публикуваме част от изказаните експертни мнения и препоръки.

В заключение бе изработена пътна карта за дейността на Института в областта на възпитанието с цел успешното реализиране на неговата благородна мисия – по-доброто бъдеще на българските деца.

Диана Симеонова

Възпитанието в процеса на подготовка на младите

Днес е особено наложително да се помогне на децата да станат достойни граждани, хора с чувство заотговорност. Длъжни сме да посветим младите в основните нравствени правила на обществения живот, за да могат те на свой ред да си изградят своя индивидуална етика и норми на социално поведение. Техният живот ще протече в обществена среда и те нямат право да игнорират нейните най-елементарни правила на поведение.

Наш дълг е да научим младите да мислят самостоятелно, свободно, независимо от външни влияния, суеверия и всякакъв вид табу, а това се постига единствено с упорито и солидно възпитание. Възпитание, което да присъства неотлъчно във всичките години на средното образование, така както се преподава математика или чужди езици. Този предмет да се повери на най-компетентните и най-уважавани учители, понеже това е тежка задача, която изисква много усилия, преданост, всеотдайност и постоянство, за да се поеме отново по един отдавна изоставен път.

Възпитанието в образователния процес е едва ли не продължение на отношенията с родителите. Любовта в детската и юношеската възраст е важен фактор в отношенията с преподавателя. Ученикът трябва да гледа на учителя като на близък, в когото може да има пълно доверие, за да приеме неговите усилия за възпитателно въздействие.

За да бъде възпитателният процес ефикасен, той трябва да се основава върху взаимно уважение и довериемежду ученик и възпитател. Нищо стойностно не може да се изгради, ако това взаимно уважение и доверие отсъства.

Нравствеността се предава най-резултатно чрез личния пример. Ученикът би трябвало да се възхищава от своя учител, който е негов духовен наставник и пример за подражание. Ученикът изпитва необходимост да се възхищава от своя учител, но има още по-голяма нужда да бъде успокоен, насърчен, самият той да се почувства обект на възхищение.

Когато поощрим и поздравим даден ученик, когато той почувства, че качествата му се оценяват по достойнство, той се изпълва с признателност,възхищение и обич към своя учител. Тогава по най-естествен начин той възприема неговите съвети и възпитателски наставления.Моралът, който трябва да залегне в основата на личната етика на индивида, не може да се преподава като обикновено изложение на определен брой правила и закони, които ученикът да заучи и да спазва, а да се появи като резултат от неговия собствен размисъл и да се превърне в негова собствена, неоспорима истина, единствена и неотменима. Моралните норми не могат да бъдат налагани, те трябва да бъдат подсказани чрез приказки, разкази, образи, които да докоснат чувствителността и въображението на ученика, така че понятието, което искаме да му внушим, да достигне естествено до него и да бъде възприето като собствено откритие.

На ученика трябва да се даде възможност да мисли свободно, със собствени средства. Желателно е да се проникне от нравствените понятия и да се убеди, че това са истини, които може да тества, да провери, и до които може да стигне самостоятелно, чрез свое собствено разсъждение. За да приеме и запази окончателно като свои някои нравствени понятия, съзнанието на ученика трябва да е напълно изчистено от каквито и да е религиозни вярвания, догма или табу, от каквото и да е влияние, извън истината, до която е достигнал чрез собствен размисъл.
 
Цяла съвкупност от универсални понятия, управляващи света, трябва да бъдат предлагани на учениците за размисъл, за подробно проучване, за дискусия, което ще им помогне да се изградят като достойни и отговорни личности, част от едно хармонично и омиротворено общество.

Така образованието ще преоткрие своето ценностно място в подготовката на достойни и самостоятелни граждани, които имат съзнание за своята роля и отговорност, разполагат с фундаментални познания и са пропити с моралните принципи и етика на личности, отговорни за бъдещето на човечеството.

Минко Балкански


Текстът е част от реферата на М. Балкански, изнесен при откриването на симпозиум “Морал, етика и гражданско възпитание в образователния процес”. В следващи броеве на този бюлетин ще ви представим и други реферати на участници в първия симпозиум на НИО.

Минко Балкански

НИО отличи с награда световноизвестен учител от Казанлък

По време на церемонията по откриването на НИО проф. Минко Балкански награди Теодосий Теодосиев,преподавател в Природоматематическа гимназия, гр. Казанлък, с почетна грамота за изключително високите му успехи в подготовката на ученици, представили България на световни олимпиади по физика.

Т. Теодосиев е основател на школа за работа с млади таланти в областта на физиката. Всяка година негови възпитаници заемат челни места в състезанията по физика и астрономия в България и на международни състезания. През изминалата 2006 година трима от неговите възпитаници се класираха в първата десятка на

Националната олимпиада по физика. От 11 български ученици, които са печелили златни медали на международни олимпиади, 7 са от неговата школа. Ученик на казанлъшкия учител е 3 пъти национален и абсолютен първенец на Световната олимпиада по физика.

Възпитаници на Т. Теодосиев работят за НАСА, за Калофорнийския университет. Повечето отпървенците в ежегодните конкурси по физка, организирани от Фондация Минко Балкански, саподготвени в школата на Т. Теодосиев.

Е-обучение за учители

Програмата за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите в областта на информационните технологии е една от най-важните дейности на Фондация Миню Балкански. В рамките на отдел Образование по информатика НИО целогодишно предлага поредица от курсове, които се провеждат в Института, чийто дом е обновената сграда нанякогашното училище в с. Оряховица. Курсовете са предназначени за всеки учител, който желае да е в крак с новите информационни технологии, без значение от професионалното направление, в което работи.

През 2006 г. 182-ма специалисти от сферата на образованието са преминали през курсовете на НИО, за да повишат своята професинална квалификация.Проведени са 16 петдневни курса в следнитенаправления и теми:


За учители по информатика и ИТ


Визуално програмиране с Visual Basic 6.0

Увод във визуалното програмиране с VisualBasic.Net

База от данни и реализацията й в Access

Подготовка на ученици за участие в олимпиади по информатика

Увод във визуалното програмиране с Delphi 7


За ръководители на компютърни кабинети

Дидактически технологии за обучение по ИТ

Технология за автоматизирана инсталация и поддръжка на софтуера в училищните компютърни кабинети

Апгрейд на компютри

За учители неинформатици

Интегриране на информационните и комуникационните технологии в учебната работа


За прогимназиални учители по ИТ

Съдържателна и методическа подготовка за преподаване на предмет

Информационни технологии в 5-8 клас

За икономисти от общински и учебно-възпитателни заведения

Подходи за решаване на алгоритмично по-сложни изчислителни задачи с помощта на Excel


За директори и помощник директори

Използване на ИКТ за управлението на училището

За учители по математика

Подготовка на ученици за участие в олимпиади и състезания по математика


Ангел Ангелов

________________________

Бюлетинът на НИО ще се разпространява по електронната поща и всеки учител, който желае да го получава, нека посочи e-mail (кльомбата я сложете в скоби).