avatar

Ние Българите (Съчинение)

     Има над 160 страни в света. Какво прави България по-различна от всички тях? България е велика страна с прелестна земя. България ражда будни умове, хора, готови да дадат живота си за родината. България дава много на света, но и губи много. Сега тя е само едно парче земя в Европа, но колкото и да е малка, тя си остава най-старата държава там. Докато големи държави като Румъния, Германия и още редица вече успели са се пробуждали, България вече е творяла историята си. С пот и кръв, нощ и ден сме водели войни и сме си извоювали достойно мястото на политическата карта на Европа. Малко страни могат да се похвалят с история като нашата. Ние сме имали смели царе и сме водели както спечелени, така и загубени войни, но никога не сме се отказвали. Имали сме воля и сме вярвали в успеха си. И така всяко ново поколение е допринасяло за културата и народното дело. Съдбата ни е дарила с най-големия си дар, а именно – любовта към страната. Малко хора могат да сложат родината си пред семейството и децата си.

     Ние българите сме допринесли много за развитието на света в най-различни дисциплини. Не случайно в нашите земи се е зародила кирилицата преработена от Св. Климент Охридски. Нейни съвременни варианти сега се използват в Македони, Сърбия, Русия и още много балкански държави. В България се намира и един от най-старите гладове в Европа – Пловдив.

     България има прекрасна природа и дори едно стръкче цвят тук е рзлично. Балканът ни, горите ни, реките ни. Никъде не можете да видите такава прелестна природа в света, каквато е тя в България. Големият български поет и революционер Христо Ботев пише:

...гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!..."

     Тези два стиха в момента са гравирани със златни букви в Париж, в знак на качеството им. Това доказва колко много будни, родолюбиви и талантливи синове и дъщери ражда майка България. Друг талантлив човек е и Пенчо Славейков, донесъл първата и единствена номинация за “Нобелова награда”. Тя се връчва на хора, създали “най-забележителната работа с идеалистична тенденция”. За наше голямо съжаление преди да се даде наградата, от България си отива този забележителен човек, затова не се разбира, дали наградата не е била негова.

     България има прекрасна култура. Всеки народ би се гордял с Рилския манастир, тесните калдаръмени улички в стария Пловдив, скалните църкви при село Иваново, пещерите “Снежанка” и ”Дяволското гърло”, тракийските гробници и съкровища, открити в България. Нашите национални паметници си съперничат по уникалност с тези от Древна Гърция и Средновековна Европа.

     Как би ви посрещнал един сиромах в Родопите? Колкото и да сме бедни, винаги сме готови да нахраним и да помогнем дори на чужд човек.Такива сме ние българите. Ако имаме една филия хляб, ще дадем половината на човека до нас. Ако имаме едно легло, ще спим на земята, но ще се постараем гостът ни да спи добре. Ще седнам пред огъня и ще изпеем една традиционна песен, ще се гостим и ще си легнем, мислейки какво трябва да свършим на следващия ден.

     Ние българите сме велик и родолюбив народ. Ние гледаме с два века напред, обръщаме се с два века назад, но продължаваме да мислим и за настоящето.Нашата родина продължава да е все така красива и да ражда талантливи и будни хора, които да не забравят, че са българи. Нека по-младите продължат народното дело и разпространяват българския език ,както в Европа ,така и в света.

Ив Маркс