Рождение на св. Йоан Кръстител

Тропар
Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилката разреши и отческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи.

* * *
Утре е 24 юни – Рождение на св. Йоан Кръстител.
Медиите, особено телевизиите, ще започнат още довечера да “съветват” как да се отпразнува този православен празник, но не както е по православна традиция, а езически.

Това е много тъжно, защото нищо православно няма, нито пък е имало православна традиция, че на Еньов ден, както по простонародно се нарича празника, се берат билки, че се яде това, че не се яде онова, че трябва да се пипне иконата с незнам коя си ръка ... все езически обичаи и суеверия, които незнайно как са най-интересни за хората.
Може би защото необяснимо се усеща мистичното в Църквата и се търси мистерията на Православието, но не се знае, че мистерия няма, а има опит на Св.Дух. Така всичко се преобръща с главата надолу и православието се възприема на битово ниво, става битово християнство.