Майка Гавриила

Представям ви един любим мой духовен човек  майка Гавриила :


Майка Гавриила (1897-1992)
Майка Гавриила e гъркиня, православна християнка, родена в Константинопол, завършва медицина в Англия. Проповядвала е Православието в много страни, но любимата й остава Индия, в която е живяла пет години преди да стане монахиня и след това. Работила е там в лагерите за прокажени. 

Из книгата “Аскеза на любовта”,
написана от нейна ученичка, също монахиня и със същото име и съдържаща съвети, мисли и разсъждения на майка Гавриила. Преводът на тази публукация от книгата за нея е от английски и е мой, затова моля за снизхождение.

3. Има хора, които са бдителни за някои неща, а има хора, които са бдителни за всички неща.

4. Не е познание това, което учиш, а това, което страдаш.

5. Не желай много неща – повече от това, което имаш, това което е много далече. По-скоро търси да се погрижиш това, което имаш, да го осветиш.

9. Не е това, което казваме, а това което живеем. Не е това, което правим, а това което сме.

17. Който обича, той не забелязва; по-точно той не забелязва, че диша.

20. Всяко отхвърляне и отричане разрушава нашата работа.

25. Когато Бог ни създаде, Той ни даде живот и ни вдъхна в нас Своя Дух. Така Духът е Любов. Когато ни липсва любов, ние ставаме трупове и сме целите смърт.

26. Християнинът трябва да уважава тайната на съществуването на всеки и на всичко.

27. Да дадем несъществуващото, любов, любов и любов – и така се оприличаваме съвършено с Другия, с всеки друг. Тогава в края на деня ние питаме себе си:
“Желаеш ли нещо?-Не. Нуждаеш ли се от нещо?-Не. Липсва ли ти нещо?-Не.” Това е.

28. Духовно напредналата личност е тази, която пристига на място без самоличност и която е разбрала в своята дълбочина, че каквото и да се случи,то е защото Бог така е пожелал или защото Бог така е допуснал.

29. Само когато личността спира да чете други книги освен Евангелието тогава постига реален вътрешен напредък. Само тогава съединен с Бога чрез молитвата, може да чуе волята Божия.

31. Не отговаряй на човек идващ при теб с дявола, който ти носи, но виж Христос в неговото сърце.

32. Никога не казвай:
–Защо се случи това с мен?  
Или когато видиш някой с гангрена, или с рак, или сляп – не питай:
- Защо се случи това с него?  
Но питай Бог да ти даде да видиш другия бряг на реката. Тогава ти ще видиш с ангелите, което е факт: Всичко е по план Божий. Всичко!

48. Когато е нужно, Бог ще ни изпрати някой. Ние всички сме спътници.

50. Който живее в миналото е като да е умрял. Който живее в бъдещето в своята фантазия ( или въображение) е наивен, защото бъдещето принадлежи на Бога. Радостта на Христос се намира само в настоящето, във Вечното Божие Настояще.

69. Връзката е трудна когато “аз” стои по-горе от “ти”.

70. Както Бог обича теб, така Той обича и врага ти.