0 0 гласа

tochno taka....

 

   Ето това е част, от което прочетох наскоро и съм напълно съгласен с автора му - Любен Дилов! ако и вие сте съгласни или не - кажете си мнението! Моето е- Аман от стада и от овце-послушници около нас!

...4. "Един американски социолог направил следния експеримент. Начертал на една училищна дъска три прави – а, б и с. А и Б били равни, а С – три пъти по-дълга от тях. След това наредил експеримента така – на всеки девет поставени лица имало по един, който не знаел за какво става дума. Експеримента бил прост – всички минават покрай дъската и отговарят на един въпрос – коя права на коя е равна. Поставените лица до един твърдяли, че А е равна на С, въпреки че очевидно е три пъти по-малка. Любопитното е, че в над 80% от случаите и неизкушените лица твърдели същото – А е равна на С.
Този пример се дава, за да се обясни едно явление – конформизъм. Нежеланието да противоречиш на останалите… Абе някакви черти, казвали си сигурно хората – много важно какво мисля аз, я по-добре да казвам като другите, да си взема парите за участието в този експеримент и да си ходя. Не ми трябват ядове сега…
Страхът да се различаваш, да си ти, да отстояваш себе. Благодарение на този страх се появяват диктатурите и всички големи манипулации в историята на човечеството. Благодарение на него нямаме футбол, Азис се раздели с Китаеца, а близо 700 години столица на България е бил красивия град Истанбул.

5.
Тази наша среща е обявена като открит урок по родоюбие
Аз обаче ви казвам, че трябва да се научите първо да обичате и да отстоявате себе си. Да си родолюбец, значи да обичаш рода си, да го знаеш, да съхраняваш посланията му и да го развиваш напред – с онова, което те отличава като индивидуалност и с другото, което те прави част от една общност.  Помислете – защо и в най-.тъпия американски филм имаме едно неизменно клише – обикновения човек става герой, защото се противопоставя на някакво мнозинство. Добрият срещу лошите. Докато ние, и специално моето поколение сме научени да вярваме в колективната правота на индивидуалното невежество. Това ще рече – научени сме да вярваме, че ако много хора ни казват нещо, то вероятно те са прави, защото…защото са много.
Всички важни открития в историята на човечество са постигнати от личности, които са живели или в самота или неразбрани от останалите. Често те са заплащали свободата на своя избор по най-тежък начин. И така се раждат изстраданите истини, които са по-ценни от готовото знание. Ако не беше така, все още щяхме да вярваме, че земята е плоска, а слънцето се върти около нея.
Трябва да се научите да отстоявате себе си, своя избор, уважавайки избора на останалите. Това вероятно е най-трудното и най-изстрадания български урок, който все не научаваме. Урок, който собствената ни историята ни повтаря непрестанно – понякога жестоко, понякога по-нежно......

                                                                                  Любен Дилов син