Училището не е това, което е било в миналото

  • Училището не е това, което е било в миналото

    • Може да се осигури комфорт на децата в училище, ако не се подтиска и уеднаквява тяхната индивидуалност и естествена склонност към любознателност
  • Детето се нуждае от вниманието на родителите си и домашен уют. За да преодолеете стреса от адаптацията и натовареността в

    Митове за училището

    училище, хлапето се нуждае от спокойна и разбираща атмосфера в дома си. В тази последователност на мисли, училището не е втори дом на детето.

  • Настоятелността на родителите, че детето непременно трябва да бъде отличник е пресилена и ненужна. Изискванията на родителите за отлични оценки по всички предмети само подтискат любознателността на детето и не насърчава любовта към познанието. Всяко хлапе си има свои интереси към определена област и е добре родителите да насърчават точно този негов талант.
  • Училището и родителите са две отделни неща и само учителя е отговорен за успехите или провалите на детето. Много родители се дразнят, когато класните ръководители на децата им се опитват да ги въвлекат в учебния процес. Родителите имат най-големи задължения към детето си, дори и в учебния процес. Показвайте съпричастност за проблемите му в училище и помагайте за домашните, така ще помогнете на детето да намери своето място в детския колектив и да утвърди и придобие нови знания.
  • Учителят е безпогрешен авторитет. Не е добре за детето  да се възпитава в духа на непогрешност на родителите или учителите си. Не може да се изгради самостоятелна и пълноценна личност, ако се изисква от детето да се подчинява безпрекословно на авторитети. Показвайте уважение към учителя пред детето, а при възникнал проблем опитайте да го разрешите с разговор, а не със заплахи и грубости. Възрастните също са хора и грешат понякога и няма нищо страшно да се извините на хлапето, когато нещо се е объркало по ваша вина. Важното е детето да знае, че безпогрешни хора няма и че нещата могат да се подредят и оправят при съвместни усилия.
  •                                                                                          Мартин Иванов