Обичате ли сладолед?

    Обичате ли сладолед? Аз го обожавам! Осбено, защото знам, че е калорийна бомба и не трябва да се прекалява с него! Но, какво по-хубаво нещо от една купичка, глупости, от една купа, а бе направо една КОФА, сладко топящо се в устата удоволствие? А знаете ли какъв е произходът на това изкушение - сладоледът? Е, и аз не знаех, и като прочетох следния материал, реших да ви запозная с него! Приятно четене и, ако вие имате нещо да добавите или да почерпите с по сладолед, чувствайте се добре дошли!           ^пр^ )))) 

       Произходът на сладоледа може да бъде проследен поне до четвърти век пр.н.е. Исторически извори разказват, че римският император Нерон заповядвал да му носят лед от планините и го комбинирал с плодова заливка.

    Сладоледът вероятно е бил пренесен в Европа от Китай.

   Американските колонисти първи използвали термина "сладолед" (ice cream). Първият сладоледен салон в Америка бил открит през 1776 г. в Ню Йорк.

    Никой не знае със сигурност обаче кой е измислил първата фунийка за сладолед. Хартиени и метални фунийки са били използвани в Европа, а сладолед във фунийка, която може да се яде бил представен на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г., но е бил сервиран преди това в Англия.

    Ескимо сладоледът пък е  изобретение на Крис Нелсън, собственик на магазин за сладолед в Айова. Идеята му дошла през пролетта на 1920 година, когато видял млад клиент, чудещ се дали да си купи сладолед или шоколад. Нелсън намерил решението – сладолед, покрит с шоколадова глазура.

  Първият сладолед Ескимо на клечка бил създаден през 1934 г.

Източник: inventors.about.com

 Да ви е сладко!