Когато детето няма задръжки

Първите признаци на невъздържание започват около три-четиригодишна възраст

В този период детето вече се откъсва от майка си. Преди майка му е можела да го спре само с един жест. Сега в детската градина сред своите връстници детето може спокойно да отвърне на дразненето на другарчето си. Става въпрос за преднамерен отговор или реакция на дума или поведение на някой друг.

Важно е да говорите с малчугана и да му обясните, че

Когато детето няма задръжки

е хубаво да е силен, но тази сила трябва да бъде контролирана. Не бива да реагира срещу всички и да ги наранява, особено ако не е предизвикан. Научете го да проявява разбиране и търпимост към другите, че има определени правила, които трябва да се спазват.

Какво да правите, ако хлапето ви е невъздържано?

  • Поговорете с него за чувствата, които изпитва. Върнете го към случката и може да се окаже, че другото дете го е дразнило твърде много време и накрая вашето хлапе е реагирало.
  • За да помогнете на хлапето, говорете за емоциите и чувствата на другите. Ако вашето дете е разстроило или обидило другарчето си, го накарайте да му се извини. Разяснете му, че трябва да се извини, защото това означава, че разбира и уважава чувствата на другите, а освен това е присъщо на мъдрите и порасналите.
  • Настоявайте да не преминава към физическа саморазправа, а да решава конфликтите си по спокоен и мирен начин.
  • Уговорете си таен знак, чрез който да му сигнализирате, ако прекалява по някакъв начин. Не го злепоставяйте пред другарчетата му, а използвайте уговорения знак, за да предупредите за неприемливото поведение.
  • Бъдете пример за децата си. При възникване на конфликт не бързайте да повишавате тон, а първо се опитайте да разрешите проблема спокойно и с такт.
  • Отбелязвайте и хвалете всичките му опити за самоконтрол, дори и когато не са съвсем успешни.
  •                                                                    Мартин Иванов