Ден на Колумб

Ден на Колумб отбелязват в САЩ
Чества се през втория понеделник на октомври в памет на откриването на Новия свят от Христофор Колумб (12 октомври 1492). Специални тържества за "Денят на Колумб" има в някои щати, където денят е неприсъствен и се провеждат увеселителни шествия и всякакни паради под звуците на духовата музика. Не навсякъде е така обаче, тъй като в някои щати този ден е работен.

От години около името на мореплавателя се водят различни спорове, а основният е кой все пак е откривателят на Америка. Изследователите не могат да се споразумеят и кое е родното място на Христофор Колумб - Генуа или испанският Кадис. Някои твърдят, че Колумб стъпил на американска земя на място, съвсем различно от общоизвестното. Колкото до първенството в откриването на континента множество поддръжници в САЩ има т.нар. "норманска теория". В Бостън е издигната бронзова статуя на Лайф Ериксон - легендарния викинг, достигнал Америка, според някои учени, в 1000-та година, близо пет века преди Колумб.

Президентът Барак Обама наскоро подписа указ, с който обяви 9 октомври за Ден на Лайф Ериксон. Преди повече от хиляда години този син на Исландия и внук на Норвегия пристигнал в Северна Америка и основал на територията на днешна Канада селището Винланд, заяви Обама, изтъквайки неоценимия принос на скандинавските преселници за успеха на Америка.

И все пак началото на заселването на Новия свят продължава да се свързва с името на Колумб. За първи път годишнината от стъпването му на остров Сан Салвадор в Карибско море била чествана в Ню Йорк на 12 октомври 1792 г. Този ден обаче далеч не се приема радостно от коренното население на континента -
индианците, които смятат, че онзи, който ги е "открил", им е донесъл неизброими беди.

Информацията е на БТА.