В София и софийска област, а другаде...?

1233 лева е годишната издръжка за един ученик в столицата

Дата : 15 Септември 2009 г. 19:56 ч.
Последна редакция : 15 Септември 2009 г. 20:35 ч.
Първокласниците в столицата не са намалели
Първокласниците в столицата не са намалели

     
 
    

Единният разходен стандарт за един ученик в столицата на година е 1233 лева. Това каза Мария Минчева – директор на Дирекция "Образование" към Столична община. От Столична община са подготвили средства в размер на 6 млн.лева, които са отделени за дофинансиране на тази сума.

"Тези средства предимно са насочени към дофинансиране на т.нар. маломерни паралелки, които съществуват в крайградските райони на София – Нови Искър, Кремиковци, Панчарево, с. Мърчаево във Витоша. Там има паралелки, в които учениците са под допустимия минимален брой", обясни Мирчева, цитирана от агенция Фокус.

По думите й не се предвижда затваряне на училища в крайградските райони на София, където няма нужният брой ученици за сформиране на паралелки. Усилията са насочени към подпомагане чрез допълнително финансиране на тези училища.

Първокласниците в столицата не са намалели. Като брой, те са почти колкото миналата година – около 9500, на фона на намалелия брой първокласници в цялата страна, които са приблизително 4000 за една община, каза Минчева. По думите й 3 млн. лева са отделените за безплатни учебници, които са отпуснати на базата на заявки на директорите. Няма училище, което за първия учебен ден да не е осигурило учебници за учениците от 1 до 7 клас, подчерта Минчева. (Actualno.com)