Американците празнуват Денят на благодарността

Американците празнуват Денят на благодарността
Денят на благодарността е едни от празниците най-почитани от американците. По традиция на масата се събира цялото семейство - често пътуват големи разстояния за да се съберат всички на трапезата, където пуйката е задължителният специалитет. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в четвъртия четвъртък на месец ноември. Канадците също го отбелязват, но на втория понеделник от месец октомври.

Причината за дълбоката почит на американците към този ден е свързана с историята на Северна Америка - през 1620 г. кораб с над 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Установяват в района на щата Масачузетс - те не били готови да посрещнат първата си зима, от една страна защото пристигнали по-късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци, а от друго не познавали още новата земя. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ им се притекло местното индианско племе - ирокезите. Те не само им предоставили жизненоважните храни, но и в началото на пролетта им помогнали да отгледат царевица и други растения. Благодарение на наученото на следващата година реколтата била изобилна от царевица, тикви и др. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите.

Поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците. След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. След като САЩ станали независима държава, Конгресът препоръчал този празник да се празнува само един ден в годината от цялата нация. През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността.

Поради различията по-късно президентът Линкълн официално обявява за Ден на благодарността последният четвъртък на ноември във всички щати. През 1939 г. Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника. Идеята била по този начин да се увеличи със седмица времето, през което американците купуват подаръци за Коледа. Въпреки това в някои щати денят се чествал на новоопределената дата, а в други - продължавали да празнуват в последния четвъртък на ноември. Две години след изтеглянето на празника седмица напред обаче е решено Денят на благодарността се върне в последния четвъртък на ноември, като продължава да бъде отбелязван и до днес.

Денят на благодарността не минава без традиционното хапване на пуйка. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки. (dir.bg)