CCLL

Europa-kompetencia es idegennyelv-tanulas

Даниела Дечева, асистент по "Европеистика" в СУ

Този странен, но красив език, е унгарски, а думите означават "европейска компетентност и изучаване на чужди езици". Същото означава и Eurooppa-tietous ja vieraiden kielten opiskelu на фински или например Expertise am Ewrop a Dafodiaith Yn Dysgu на уелски. Но не езикова екзотика е целта на проекта CCLL (Common Constitution and Language Learning), финансиран от програма Коменски на ЕС. Напротив, съвсем практични са задачите, които си поставя една от многобройните европейски "мрежи". 16 партньорски организации от 12 страни се опитват да повишат именно европейската и чуждоезиковата компетентност на европейските ученици. За тази цел представители на университети и педагогически институти, училища и др. институции от Чешката република, Великобритания, Финландия, Унгария, Германия, Австрия, Полша, Италия, Испания, Нидерландия, Румъния и България използват теоретическия и практическия си опит, за да разработят подходящи методически указания и учебни материали на немски и английски език, с които да ангажират интереса на учениците към случващото се в ЕС.

Евро-безразличието и евро-скептицизмът са отчетливи тенденции в много стари, нови и най-нови страни-членки на ЕС. Преодоляването на "умората от Европа" ще бъде едно от предизвикателствата пред поколенията, които още не са преминали през първия "зрелостен изпит" в живота си. За тези поколения е съвсем естествено да се вълнуват повече от други неща, отколкото от Европейския парламент или аграрните субсидии, но училището все още е едно от местата, където се образоват и възпитават бъдещите граждани, в случая - на Европа. За да функционира ЕС поне толкова добре, колкото досега, неговите граждани трябва да го познават, да го приемат не само като даденост - повече или по-малко удобна, а като организъм, който има нужда от грижи, за да функционира правилно. И тъй като процесите, които протичат в него, касаят всички ни, трябва да познаваме възможностите да им влияем и да участваме в тях.

Затова проектът CCLL се обръща към учениците и учителите в средните училища с идеята да съчетае опознаването на структурата и политиките на ЕС с изучаването на чужд език. Часовете по гражданско образование и/или чужд език предоставят чудесна възможност, от една страна, да се вниква в европейските практики, а от друга - уменията по чужд език да се развиват в една актуална и практическа област.

Преподавателите (особено по чужд език), които активно участват в международната обмяна на дидактически опит, отдавна са запознати с подхода CLIL (Content Language integrated Learning) - по същество добрата стара практика да се изучават колкото е възможно повече предмети на чужд език. На тази методическа база разчита и мрежата CCLL в подкрепа на Европейската езикова политика, която мотивира гражданите да владеят в известна степен поне два чужди езика.

Днешните ученици вероятно имат да преодоляват по-малко предразсъдъци и притеснения, отколкото учители им, но пък всяко поколение трябва да се справя с трудностите на времето. Банално, но вярно е, че колкото повече знаят и могат, толкова повече шансове получават - стига да ги търсят и да се възползват от тях. Затова участниците в CCLL се надяват, че с работата си допринасят за повече познание, разбиране и смислено общуване сред младите хора на Европа.

http://www.ccll-eu.eu/