ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - АРХАНГЕЛОВ ДЕН!

Архангелов ден е

Днес имен ден празнуват Ангел, Михаил, Рангел, Райна, Радка, Милка
08.11.2008
На този ден Църквата почита деня на Светите ангели и най-вече на архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден.

Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Православната църква определя Св. Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.

Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

Той е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. На неговия празник във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве.

На Архангеловден българите правят курбан. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов" хляб, "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо".

В съботата преди празника винаги е голяма задушница, наречена Архангеловска.

Днес имен ден празнуват Ангел, Михаил, Рангел, Райна, Радка, Милка

         НЕКА ВИНАГИ ДА ИМАМЕ СИЛИ ДА СЕ БОРИМ СЪС СИЛИТЕ НА ЗЛОТО И МРАКА!

                   ЧЕСТИТ   ПРАЗНИК  НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ   И  НАЗДРАВЕ !