Японското чудо надмина себе си!

   То бива, бива технолгии!,  бива, бива  роботи!, бива, бива чудеса по японски!  ама и смехът  да ни измерват - това  вече е too much!  Вижте:

Изобретиха машина за измерване на смеха

Тя може да установи дали човек се смее искрено или насила. Снимка: sxc.hu
Тя може да установи дали човек се смее искрено или насила. Снимка: sxc.hu
Японски университетски преподавател изобрети апарат, който измерва смеха, съобщи Франс прес. Освен това ученият създаде нова мерна единица, за да установи дали смехът е искрен, циничен или подигравателен.

Теорията ми гласи, че веднага след като мозъкът открие нещо смешно, диафрагмата се задвижва, заяви Йоджи Кимура, експерт по науки за комуникацията в университета на Кансай в Осака. Като поставил датчици в областта на корема у доброволци, Кимура изследвал движенията на диафрагмата и мускулите.

Създаденият от него апарат може да търси до 3000 пъти в секунда електрични сигнали, произлезли от човешкото тяло по време на смях. Според изобретателя тази прецизност позволява да се установи дали човек се смее искрено или насила, дали смехът му е циничен или подигравателен. Кимура е създал и нова мерна единица - ah, за да класифицира смеха.

Установихме, че детският смях е най-спонтанен - 10 мерни единици ah в секунда, т.е два пъти по-спонтанен от този на възрастните, увери той. Тази разлика е приписана на пресметливостта на възрастните, които губят спонтанността си, питайки се дали е целесъобразно да се засмеят в дадена ситуация. БТА

  Айде поне това ни оставете - да се смеем на воля, без да ни измервате!
  С поздрав от нас, смеещите се в БГ, г-н  Кимура, без измервателни уреди!