0 0 гласа

Употребата на вермикулит при отглеждането на растения

 
почва вермикулит и разсад

Ако се занимавате с растениевъдство или просто обичате да отглеждате цветя, вероятно вече сте чували за един естествен минерал, наречен вермикулит. Но къде се крие тайната на неговата популярност, какво точно представлява, за какво служи и как бихте могли да го използвате?

Вермикулит - състав, ползи, приложение

Все повече градинари - любители и професионалисти, сърфират във виртуално пространство, търсейки търговци, обявили „продавам вермикулит“, „експандиран вермикулит цена“ и това изобщо не е случайно. Всички, които са изпробвали отличните качества на вермикулит за цветя и отглеждане на други растения, са останали удовлетворени от резултата.

Състав и свойства

Вермикулитът е естествен минерал, който притежава слоеста структура. Преди обработка, структурата му е съставена от ламеларни кристали, а след това се превръща в рохкав материал със сиво-бежови нюанси и сребристо-златист оттенък. Той е мек и ронлив, което много улеснява приложението му. Основната цел на вермикулита при отглеждане на растения е да абсорбира и задържа водата в почвата. Но той може да се похвали и с други предимства.

Ползи:

  • Увеличава и прави по продължителен ефекта от торовете;
  • Има топлоизолационни свойства;
  • Подобрява почвата – след употребата му тя става рохкава, въздушна, водопропусклива;
  • Спомага за активното развитие на кореновата система;
  • Прави растенията издръжливи на стрес;
  • Лесно абсорбира и освобождава влагата, осигурявайки оптималната влага за хранене на корените на растенията. Известно е, че експандиран вермикулит е в състояние да абсорбира цели 400-530 мл. вода.
  • Много ниска цена - цената за фракция от 100 литра вермикулит възлиза на не повече от 100-тина лева.

Приложение

Сферите на приложение на експандиран вермикулит са много:

  • Растениевъдство
  • Производство на топлоизолационни продукти
  • Производство на звукопоглъщащи материали
  • Изработка на декоративни мазилки
  • Производство на пластмаса, каучук, тапети, бои и други

Конкретно в растениевъдството вермикулитът носи ползи през всички етапи от вегетативното развитие. Ето и най-популярните методи на употреба.

Вкореняване на резници и покълване на семена

Ако изпробвате този метод, със сигурност ще останете изключително удовлетворени от резултата. Първо изсипете вермикулита в контейнер, след което е необходимо да го залеете с вода и едва тогава да поставите подготвените за покълване семена или резниците. Може да размесите смесите експандиран вермикулит с торф и пясък – две части вермикулит и по една пясък и торф. За покълване на семена се препоръчва фин вермикулит, а за резниците може да заложите и на по-едра фракция. Подготвените така семена и резници се нуждаят от много рядко поливане, което съществено намалява нуждата от грижи, а същевременно са осигурени отлични условия за покълване на семената и вкореняването на резниците.

При засаждане на разсад на постоянно място

При засаждане на разсад на постоянно място, вермикулитът се прибавя към почвата, като трябва добре да се размеси с нея. Съотношението не е строго фиксирано, но за оптимално количество се счита прибавянето на 1 част вертикулит към 4 части почва. След щателно разбъркване така приготвената смес е напълно готова за употреба.

Вермикулит: цена

Именно достъпната цена на вермикулита е една от съществените причини популярността на този така полезен за растениевъдството естествен материал да нараства с огромни темпове. Конкретните оферти за вермикулит - цена, големина на фракциите и разфасовки, са достъпни за всички и варират. След като се запознае с различните опции, всеки професионален или любител градинар може да избере най-оптималния за него вариант.