0 0 гласа

GPS тракер – същност и приложение

 

През последните години в ежедневието ни трайно навлязоха не само мобилните телефони, но и GPS устройствата. Използваме ги при шофиране, но и за други цели. Макар че имат различно приложение, принципно функцията им е една и съща.

Какво е характерно за GPS тракерите?

GPS устройствата за проследяване представляват електронни джаджи, които служат за проследяване на обекти. Основният им компонент е системата за глобално позициониране или GPS. Тя използва обикалящите около Земята сателити, за да изпрати и получи сигнали за точното определяне и проследяването на местоположението на самото устройство, като точността е до няколкостотин метра.

Тракерите позволяват да се проследяват в реално време хора, превозни средства, предмети и др. Някои устройства включват и аудио мониторинг, като използват вграден микрофон и специализиран модул.

Основно могат да бъдат разделени на SD и клетъчни.

SD тракери – запаметяващи

Проследяването може да се осъществи с GPS тракер, съхраняващ данните за времето и местоположението на SD карта. Този тип тракери са обикновено по-компактни и често са наричани GPS Loggers. Регистрират координатите, запазват ги на специален сървър, а после те могат да бъдат разгледани и на други устройства.

Тракери с клетъчен модем – предаващи

Този тип тракери имат клетъчен модем, вместо SD карта, а информацията предават на определени стъпки или в случай че бъдат изискани от получателя с „повикване” или SMS.

По-голяма част от тракерите са от втория тип и могат да бъдат захранвани с кабел или батерия.

По-удобни за употреба са безжичните, които поради портативния си размер са лесно преносими. Има и магнитни, за бързо монтиране на външната част на превозното средство. По-сложни за инсталиране са свързаните към захранването или към obd порта на автомобила.

Къде намират приложение GPS тракерите?

Тракерите са полезни многофункционални устройства. Винаги, когато имаме нужда да знаем местоположението на движещ се обект, можем да използваме тракер. Предпочитани са преносимите модели, тъй като поради компактния си размер се инсталират лесно, а безжичната връзка ги прави удобни за ползване. Особено подходящи са за проследяване на:

Транспортни средства

От тракери най-често се възползват превозваческите компании, за да следят и контролират обектите си. Освен на автомобили, GPS тракер може да се постави на речни и морски плавателни съдове, строителна техника и др. Особено полезни са в случай на кражба.

Хора

Обект на професионално проследяване със специална цел могат да бъдат отделни лица, а за обикновените потребители GPS тракерът може да помогне за контрол на възрастен родител, дете, скиори, планинари и др. Олекотените устройства могат да бъдат поставени в раница или чанта и засичат местоположението с точност до 5 м.

Животни

GPS тракер може да бъде поставен както на домашен любимец, така и на селскостопански животни. По този начин ще бъдат предпазени от изгубване или кражба. GPS-ът изпраща информация чрез GSM мрежата към онлайн платформа или мобилно приложение, за да се наблюдава животното или да се направи справка на маршрута му.

Предмети

Проследяващи устройства често се поставят и на движещи се обекти като куриерски пратки, контейнери, ценни предмети и др. вещи, за които ви е нужен пряк мониторинг.

В зависимост от нуждите си, може да изберете съответния модел тракер, като ще разчитате на такива характеристики като:

● 
Възможност за връзка с до 3 телефонни номера;
● Съхраняване на данните без налично покритие;
● Аларма при изтощена батерия, променени координати на обекта и др.;
● Устойчивост на влага и др.

Достъпът на обикновения потребител до GPS тракерите ги прави отлично средство за определяне на собственото местоположение при различни ситуации или на обект, представляващ интерес.