социометрично изследване

Писах дипломна работа на тема „Влияние на личностната рефлексия върху междуличностните взаимоотношения в ученическия клас" и там правих социометрично изследване. В таблиците се пишат имената на децата хоризонтално и вертикално и се засичат изборите за всяко дете. Ако мога да помогна с още нещо ще е удоволствие за мен.

Целта на социометричното изследване е да диагностицира емоционалните отношения –  лидерство, агресия, авторитет, приспособяване, симпатия, антипатия, безразличие, чрез което се измерва степента на сплотеност на групата, разкрива се статусът на всеки член (полюсите са „лидер” и „отхвърлен”) и се открояват вътрешно груповите подсистеми (подгрупи), начело на които могат да стоят неформални лидери. Основната единица е изборът, предпочитанието за извършване н...

 Съществено значение за точността на експеримента има броят на изборите, с които разполагат изследваните. Изборите могат да бъдат свободни („Назови тези свои съученици, които искаш да поканиш на твоя рожден ден”) и фиксирани („Назови 5 съученика, които искаш да поканиш на твоя рожден ден”).