0 0 гласа

Съвременни двигатели - част 2

 
 Тук ще разкажа малко повече за двигателите. Днес ще ви запозная с цилиндрите и дроселовата клапа на двигателя. Броят на цилиндрите в една типична кола може да бъде четири, шест или осем.
Цилиндърът е изработен от метал и е запечатан. Той съдържа бутало, което се движи нагоре и надолу, компресирайки горивото, което се запалва и предизвиква изгаряне. В горната част на цилиндъра има два клапана; входящ клапан и изпускателен клапан. Входящият клапан е мястото, където горивото и въздухът влизат в цилиндъра от карбуратора или електрическия горивен инжектор, а изходящият клапан е мястото, където излизат отработените газове.
Отработените газове, образувани по време на горенето в цилиндъра, въртят ос, известна като колянов вал. Те са свързани към дъното на цилиндъра, който от своя страна захранва скоростната кутия, която задвижва колелата.
Колкото повече цилиндри има, толкова повече бутала изгарят горивото и следователно се генерира повече мощност.
Цилиндрите могат да бъдат разположени под капака в права линия, в два реда или в плоска подредба. Двигателите с цилиндри в права линия са известни като редови двигатели (т.е. И4 или Л4). Те обикновено имат по-малко от шест цилиндъра. Тези в два реда се наричат В-образни двигатели, тъй като обикновено са в "В" формация и имат повече от шест цилиндъра. Двигателите на Обединеното кралство с плоско разположение обикновено имат четири до шест цилиндъра.
Как да разбера дали цилиндърът на двигателя не работи?
Ако цилиндърът на двигателя не работи ефективно, тогава може да има прегряване, изтичане или неправилно запалване. Това могат да бъдат очевидни проблеми, които могат да бъдат открити по миризма, дим или видими течове.
Ако имате проблем с цилиндрите, ще можете да усетите сладникава и гумена миризма, когато сте в колата – създава се от изтичане на охлаждаща течност в цилиндрите.
Сивият дим е добър индикатор, че вашите цилиндри не работят ефективно и двигателят прегрява.
Течовете могат да бъдат очевидни, особено в сухи дни. Ако под колата ви има локва течност, може да искате да проверите нивата на охлаждащата течност.
Налягането в цилиндъра трябва да бъде балансирано, за да се поддържа ефективно изгаряне и добро състояние на двигателя. Ниското налягане ще бъде лесно разпознато, тъй като основният индикатор е прекъсване на запалването на двигателя при стартиране или лоша работа при шофиране.
Налягането може да се измери с помощта на манометър. Можете да направите това сами, ако имате такъв, или можете да помолите механик да го направи вместо вас.
Има няколко причини, поради които един от цилиндрите на вашия двигател може вече да не работи правилно. Ако забележите, че даден цилиндър не работи, отидете в сервиза, за да намерите причината за повредата: клапан, сегментиране (двигателят с вътрешно горене има бутала вътре. Това е мястото, където се случва експлозията, когато навлезе въздух и гориво, което кара двигателя да има силата, която създава движение.. Точно в тези бутала се намират сегментите на двигателя, а те представляват набор от пръстени, прикрепени към всяко бутало, като основна функция е регулирането на налягането и количеството масло, консумирано от двигателя. Всеки комплект пръстени се състои от 3 различни сегмента:
Компресионни сегменти – отговорни за това, че налягането, генерирано от движението на буталото, не се губи.
Сегменти за компресиране и почистване – отговорни за процеса на почистване след експлозията, като се гарантира, че налягането при почистване не се губи в процеса
Сегменти за контрол на маслото – отговорни за правилното смазване вътре в цилиндъра без излишък.
Цилиндър се поврежда и при липса на масло., свещ и др.
По-специално ще е необходимо да се прегледат клапаните и запалването (бобина и свещи). Ако всичко това работи нормално, трябва да прегледате компресиите, за да разберете без да разглобявате дали проблема идва от буталата или от сегментацията.
Самодиагностиката също може да елиминира редица проблеми. И накрая, може да се наложи да разглобите двигателя, за да го прегледате и разберете причината за повредата на вашия цилиндър. Във всички случаи тези операции трябва да се извършват от професионалист.
Всички настоящи автомобилни двигатели имат няколко цилиндъра: трябва да знаете произхода на автомобила, за да намерите едноцилиндрови двигатели. Без цилиндър вашият двигател просто няма да работи. Това означава важността на този елемент! В случай на проблем не отлагайте: отидете при професионалист.
Цилиндрите и уплътненията на двигателя са важни работни части на двигателя.
При бензинови двигатели с искрово запалване тялото на дросела е частта от системата за всмукване на въздух, която контролира количеството въздух, което тече в горивната камера на двигателя. Състои се от корпус, който съдържа дроселна плоча (дроселна клапа), която се върти на вал.
Когато газта (педалът за газ) се натисне надолу, дроселната плоча се отваря и пуска въздух в двигателя. Когато педалът за газ се освободи, « пеперудата », коятосе върти по ос, перпендикулярна на движението на въздуха.  (на дросела) се затваря и ефективно задушава (дроселира) въздушния поток в горивната камера. Този процес ефективно контролира скоростта на двигателя и в крайна сметка скоростта на автомобила.
 Обикновено разположено между въздушния филтър и всмукателния колектор, тялото на дросела съдържа деликатната дроселна система, която контролира ключов компонент на искровото запалване: въздушния поток. Част от процеса на пулверизиране, въздушният поток помага за регулиране на съотношението на сместа въздух-гориво, необходимо за запалване на двигателя.
 Основният регулатор на налягането на дросела е под формата на сензор за температура на корпуса на дросела, който измерва температурата на въздушно-горивната смес, влизаща в системата за впръскване на гориво на вашия автомобил. Това необходимо регулиране помага на искровото запалване да генерира най-голяма горивна ефективност.
До голяма степен контролиран от дроселната клапа, известна като дроселна плоча, въздушният поток се регулира от водача чрез натискане на педала за газ вътре в автомобила. Това реагира на сензор на дроселната бутилка, който му казва да позволи повече въздух в горивната камера, увеличавайки РЕМ и мощността. Това от своя страна кара колата да се движи по-бързо.
Както всяка част от превозно средство, тялото на дросела може в крайна сметка да се износи. Много рядко ще се окажете с напълно счупен дросел. Понякога обаче цялата дроселова система отказва и ще трябва да смените цялото тяло на дросела, но това наистина се случва само при превозни средства с голям пробег.