0 0 гласа

Педалът най-вляво и предавките

 

Предавките на автомобила гарантират, че двигателят не е натоварен и работи правилно, когато скоростта се увеличава или намалява. Автомобилите обикновено имат пет предавки – четири от които са за движение напред, а петата за заден ход. Има някои модерни автомобили с допълнителна предна предавка, която позволява подобрена икономия на гориво при дълги пътувания с високи скорости (като дълги пътувания по магистрала). От съществено значение е да овладеете смяната на скоростите, за да сте сигурни, че шофирате безопасно и ефективно.

 Трябва да знаете ограничението на скоростта, на което трябва да бъдете, да поддържате безопасно разстояние от колите пред вас и се уверете, че вашето позициониране дава на вас и на другите достатъчно пространство за маневриране. Как да сменяте предавките ефективно, така че да сте напълно подготвени, когато поемете това шофьорско умение?

 Първото нещо, което трябва да знаете, преди да смените предавката е, че всичко започва от съединителя. Уверете се, че сте натиснали докрай педала на съединителя, преди да опитате да смените предавката, така че дисковете на съединителя да са разделени, намалявайки силата върху скоростната кутия. В същото време трябва да сте сигурни, че не натискате газта. След като смените предавката, можете постепенно да освободите натиска върху педала на съединителя (Така се включва отново съединителя, докато в същото време отново натискате газта. Скоростният лост (за предавките или накратко "скоростите") трябва да се движи от дясната ви ръка и да следва различно движение в зависимост от предавката.

 Ключово е да се уверите, че сте на правилната предавка както за ограничението на скоростта, така и за типа наклон на пътя. Добро правило, което трябва да следвате, е винаги да шофирате на възможно най-високата предавка, но се уверете, че двигателят не изпитва проблеми. За да намалите скоростта, уверете се, че правите това на предавката, на която сте (чрез натискане на педала на спирачките) и след това регулирайте съответно предавката. “

Кога се сменя предавката

 Общото правило е, че колкото по-висока е скоростта, толкова по-висока е предавката (има няколко изключения от правилото, които са обяснени по-долу) и вие използвате по-високите предавки, за да увеличите скоростта на колата.

Това е ръководство за диапазоните на скоростта за всяка предавка:

• Първа предавка: За да накарате колата да се движи и да достигне скорост от около 15 км в час

• Втора предавка: До скорост от около 30 км в час

• Трета предавка: До скорост от около 45 км в час

• Четвърта предавка: Да се ​​използва, ако сте на 45 км в час или желаете да увеличите скоростта до около 60 км в час

• Пета предавка: За увеличаване на скоростта над 60 км в час и когато вече не искате да увеличавате скоростта на колата.

Изключения от правилото

 Въпреки че това са общите правила за смяна на предавките, трябва да сте наясно, че има някои разлики, когато става въпрос за конкретни ситуации на шофиране. Например, ако стартирате колата надолу по стръмен хълм, трябва незабавно да използвате втора предавка вместо първа.

Когато шофирате нагоре или надолу по хълмове, по принцип трябва да използвате повече по-ниските си предавки (тьй като те са по-мощни), така че когато се изкачвате по хълм, може да се наложи да задържите колата на всяка предавка по-дълго от обикновено, така че да има повече мощност, за да се изкачи по хълм (същото правило важи, ако носите повече тежест от обикновено, като например теглите каравана). По същия начин, когато се спускате надолу, може да се наложи да превключите на по-ниска предавка от нормалното за скоростта – това е така, че колата да не се движи надолу по хълма твърде бързо.

 Една от най-популярните техники е използването на метода « обгръщане с длан ». Този подход за превключване на предавките е това, което повечето инструктори по шофиране използват, за да обучават учещи се шофьори.
Тъй като много учещии се шофьори често се затрудняват да изберат правилната предавка, инструкторите използват метода, за да им помогнат да намалят грешната предавка. И така, как работи тази техника? Използването на метода изисква първо да приложите натиск върху едната страна на скоростния лост. След това ще трябва да натиснете лостта, като използвате само дланта си.

 

Ще резгледаме 2 случая:
 - Избиране на пьрва предавка (позиция палец надолу):  Скоростният лост е с пружина и пружинира в централно неутрално положение. Използвайте дланта на ръката си така, че да е обърната към вас от страната на скоростния лост, а палецът ви да сочи надолу. Позицията на ръцете ви ще се притиска към пружината. Преместете лостта наляво и след това напред към 1-ва.
 
- Промяна от 1 до 2-ра (палец също надолу) За да промените от 1-ва на 2-ра, дръжте ръката си в същата позиция с длан, обърната към вас, и палец, обърнат надолу. Това ще спре да се движи в неутрално положение. Дръжте скоростния лост леко наляво, докато го движите назад до 2-ра.
Ако не държите скоростния лост леко наляво, докато го движите назад, може случайно да преминете на 4-та предавка.

Когато започнете да карате предавка с лост (а не автоматична предавки), оборотомерът (тахометърът) е добър начин да ви помогне да определите кога трябва да превключите нагоре или надолу. По принцип трябва да превключвате на по-високи скорости, когато оборотомерът е около „3“ или 3000 РПМ; превключете надолу, когато оборотомерът е около „1“ или 1000 РПМ. След известен опит с шофиране с превключване ще можете да разберете кога да превключите по начина, по който двигателят ви звучи и се „усеща“.
 
Може ли да прескочите предавка и кога? Това се случва най-често от 4-та на 2-ра - Да. Когато сте на скорост 45 км/ч в градско каране и взимате десен или ляв завой. Можете да практикувате сьединител, предавка, газ на изключен двигател и вдигната (активирана) паркинг спирачка, която се намира между седалките. 

Как се спира спешно (със стара кола без спирачната система ABS) и кога натискаме съединителя? Първо натискате, но не докрай, а постепенно на няколко пъти спирачния педал, ;
без още да сте спрели натискате съединителния и после пак спирачния. Сед спиране натиснете (на изключен вече автомобил) съединителния педал, за да преместите лоста на неутрална позиция и после вдигнете паркинг спирачката.