0 0 гласа

За каква честа поддръжка да се следи, какви масла са нужни за удължаване работата на автомобил?

 
Вашето масло трябва да се сменя поне толкова често, колкото е препоръчано от производителя. Производителите на автомобили днес препоръчват до 10 250 километра между смените на маслото за нормално обслужване с намалени интервали за тежко обслужване. Шофирането по магистрала се квалифицира като нормална обслужване; спиране и каране се счита за тежкo обслужване. Повечето автомобили се използват предимно за кратко пътуване, спиране и шофиране и ние препоръчваме смяна на маслото на всеки 4 500 километра.
 1. Поддръжка
 
Масленият филтър

Масленият филтър отстранява замърсителите от моторното масло и предпазва двигателя от износване. Някои производители на автомобили препоръчват смяна на масления филтър при всяка друга смяна на масло; препоръчваме филтърът да се сменя при всяка смяна на маслото.
Производителите на автомобили препоръчват основното обслужване да се извършва на определени интервали. Следвайте тези препоръки, особено за тези автомобили, които препоръчват смяна на ангренажния ремък (произлиза от остарялата търговска дума « ангро », която значи « едър ») през предписан интервал. При определени превозни средства повредата на ангренажния ремък може да причини катастрофална повреда на двигателя, изискваща смяна на двигателя. 
2. Въртене на гуми
Завъртете гумите си според изискванията на производителя, за да осигурите равномерно износване и максимален живот на вашите гуми.
3. Чистачки за предно стъкло
Проверявайте ги редовно, за да сте сигурни, че работят както трябва.
4. Сервиз измиване
Течността за миене на предното стъкло е друго нещо, за което не мислим, докато не ни потрябва. Нивото на течността за измиване на предното стъкло трябва да се провери, когато проверявате перата на чистачките.
Налягането в гумата
Недостатъчно напомпаните гуми ще доведат до намалена ефикасност на на гориво, както прекомерно, както прекалено напомпани така и недопомпаните гуми ще доведат до неправилно износване на гумите. 
Проверки на течности
5. Смазкa
Моторно масло (електромобилите не се нуждаят от такова, но хибридите се нуждаят от специално такова), трансмисионна течност, спирачна течност, течност за сервоуправление и охладителна (охлаждаща) течност на двигателя, за да сме сигурни, че няма да имате изненади на пътя. Появата на теч също може да е индикатор, че нещо не е наред. 
Ето как да осигурявате доброто смазване
Стъпка 5.1: Проверявайте редовно състоянието на моторното масло
Водачът трябва да гарантира, че маслото на двигателя се проверява редовно и се сменя на предписаните интервали от време. Това е една от най-икономичните предпазни мерки, които човек може да предприеме, за да осигури дълъг живот на своя двигател. С течение на времето моторното масло се влошава, особено органичните моторни масла в сравнение с относително скъпите синтетични масла. Старото масло може да подложи компонентите на двигателя на неоправдано триене и напрежение, което в крайна сметка ще доведе до износване на компонентите.
Стъпка 5.2: Долейте двигателно масло
Двигателите, дори и съвременните двигатели, са проектирани да работят ефективно при оптимални условия. Когато двигателят работи с изчерпано или недостатъчно количество масло, може да доведе до счупване на метални компоненти и навлизане в маслото. Тези метални части могат да навредят на двигателя безвъзвратно, като причинят излишно триене.
Стъпка 5.3: Периодично сменяйте охлаждащата течност
Охладителната система трябва да се промие и охлаждащата течност трябва да се освежи според препоръчаните интервали от време. Дори съвременните компоненти на двигателя са проектирани да работят при определени оптимални температури и старата охлаждаща течност може да причини прегряване на автомобила, което може да доведе до пълна повреда.
Стъпка 5.4: Проверете охлаждащата течност
Смес 50/50 от дестилирана вода и охлаждаща течност (обикновено, тъй като при някои автомобили това може да варира в зависимост от характеристиките им на работа) ще гарантира, че вашата охладителна система функционира в оптимална форма. Това също ще осигури предотвратяване на корозия и ще предотврати натрупването на отлагания вътре в охладителната система, тъй като охлаждащата течност действа като смазка за движещите се части в системата.
Стъпка 5.5: Освежаване на диференциални и трансмисионни масла
Трансмисията и диференциалите са компоненти, които действат като мост между мощността, развивана от двигателя, и инерцията, получена от колелата. Тези части не изискват често обслужване, но за да се поддържа ефективността на трансмисията, техните течности трябва да се сменят според сервизните интервали, предписани в ръководството за потребителя.
Стъпка 5.6: Използвайте правилните смазочни материали за правилната работа
Синтетичните масла осигуряват по-добро смазване в сравнение с предлаганото от трансмисионни и диференциални течности на минерална основа. 
Стъпка 5.7: Чистотата не винаги трябва да бъде естетическа
 Ежедневното миене на колата може да доведе до нанасяне на повече щети, отколкото ползи, въпреки че измиването на същата по определен начин ще помогне да се запази естетическата й цялост. Но това внимание към детайлите не трябва да се ограничава само до външния вид. Схасито на автомобила изисква също толкова внимание и почистване. Цялата мръсотия, която се забива под колата, в крайна сметка може да причини корозия и ръжда, което може да доведе до течове, пукнатини и вероятна повреда.

Стъпка 5.8: Нанасяне и отстраняване на восък
 Нанасяйте нов слой восък на всеки 6 месеца, тъй като това ще запази боята ви защитена и ще изглежда добре. На пазара има различни видове восък за различни типове корпуси, а именно. метал, пластмаса и др. Излагането на екстремна топлина с течение на времето може да доведе до напукване на вътрешната пластмаса. Човек трябва да паркира колата на сянка, да използва дефлектор на прозорците и, ако е възможно, да нанесе УВ защита върху тези повърхности.
5.9: Поддържайте компонентите смазани
Например сферичните шарнири в рамената на окачването изискват периодично смазване, за да се елиминира триенето, тази необходимост се появява на всеки 50 000 до 60 000 км в повечето случаи. Компоненти като У-образни съединения също изискват редовно смазване, така че човек трябва да си води бележка и периодично да проверява този компонент на задвижващата линия и да го сервизира. Човек също трябва да инспектира лагерите на колелата и да смени смазката им според сервизните интервали.
5.10: Наблюдавайте деликатните течности на вашия автомобил
Някои течности в автомобила са хигроскопични, което означава, че абсорбират и задържат вода или влага лесно, което може да причини корозия на компонентите, причинявайки повреда. Проверяването на качеството на тези течности и подмяната им на препоръчаните интервали от време ще ви осигури оптимално обслужване на вашия автомобил. Уверете се, че следвате тези прости стъпки и шофирате с повишено внимание.