0 0 гласа

Светулка за двама - 2

 

Митко се наведе и шумно помириса ароматното облаче над пицата, която сервитьорът сложи пред него.

– Мммм… супер! – грейна малкото му личице, а после строго се намръщи. – Мамо, ти защо не си поръча?

– Не съм гладна – усмихна се Светла и с нежност си помисли как настроенията променят като с магическа пръчка чертите на сина й. Когато беше щастлив, те ставаха меки и лъчезарни като на онова сладко невинно бебе, което пое в ръце за първи път преди тринадесет години. Когато смръщеше вежди, иззад тях сякаш надничаше един малък мъж. Гласът му вече не беше онова звънливо чуруликане – все по-често в него задираха дълбоките стържещи нотки на порастването.

Остави я ти майка си – подхвърли мъжът й и се зае с лазанята си. – Тя в оня ресторант с какви вкусотии си угажда…

Да – сопна му се Светла, позволяват ни да оближем чиниите на клиентите.

Бъзикам се, Светле.

Знам – уморено въздъхна тя. – Снощи се прибра късно… Не те дочаках, извинявай.

Наложи се… Един 15-годишен Ромео от махалата си харесал някаква малолетна Жулиетка, ама пазарена вече, и той тръгнал да я краде. Жалко, че Шекспир не е жив – щеше да се шашне от театър: мадам Капулети плюе, пищи и кълне, а Монтекито отсреща налита с гол трион. Павета, кръв и сълзи – всичко по сценарий! И накрая аз – пазителят на реда, идвам и слагам...

Спри… успя да каже Светла, която от смях едва си поемаше дъх. 

... специални гривни на цялата трупа – довърши Георги.

За част от секундата, за една съвсем малка част някакво старо суеверие се стрелна през ума на Светла – много смях не е на хубаво. Но да му се не види, отдавна не си бяха прекарвали толкова добре заедно. Преди да започне работа в ресторанта, имаха повече такива вечери. Разбира се, когато Георги не беше зает с някое разследване – тоест безконечни часове в денонощието. Тогава тримата се смееха, боричкаха се, танцуваха… Малкият Митко пискаше: ”Татеее, направи Баба Яга!” И Георги омотаваше главата си в стар вълнен шал, а после пееше с треперлив фалцет: „Де-етелини, детелини, де-те-лии-ниии…”, докато Светла и детето се търкаляха по килима от смях. Начинът, по който той я разсмиваше, беше едно от нещата, заради които Светла толкова го обичаше. Той я измъкна от ямата на депресията, когато ракът уби майка й; той я подкрепяше след жестоките скандали със свекърва й; той й даваше надежда, че късметът най-после ще им се усмихне в онези мизерни месеци, когато си брояха стотинките за хляб. След  всичките тези шестнайсет години все още го обичаше така, както в деня, в който го погледна за първи път с очите на влюбено момиче...

А като стана дума за бой – Георги изведнъж стана сериозен, Мите, похвали се на майка си.

Момчето изведнъж  спря да се смее, заби вилицата си в парченце шунка и разсеяно го зачопли, а очите му като подплашени зайчета неспокойно се стрелнаха някъде встрани – в тъмните корони на дърветата отвън.

Сбих се със Стефан – смотолеви то, когато натискът от мълчаливо очакване стана нетърпим.

С най-добрия си приятел?! – изуми се майка му. – И защо така?

Заради Ирена… смънка Митко, а после избухна. – Ама, мамо, той много добре знае, че я харесвам, а днес ми каза, че била влюбена в него и поискала да му стане гадже.

Светла метна бърз поглед на мъжа си, който побърза да скрие ухилената си физиономия в халбата с бира.

И Стефан  също я харесва, така ли?

Да… Съвсем тайно, представи си! И това ми било приятел!

Просто не е искал да те нарани, миличък – каза нежно Светла.

Митко помълча малко, ровейки без желание в пицата. После стана и измърмори, че отива до тоалетната.

Отиде да плаче – каза Георги. – Иди да го видиш, не е хубаво да го оставяме сам.

Иди ти.

Не мога. Все пак... вече е голямо момче.

Именно. Може би е по-добре да си поплаче насаме, без някой да му бърше носа.

Внезапно хубавата вечер отлетя: господи, синът й вече се бие за момичета. А сякаш беше вчера, когато госпожата в детската градина се оплакваше, че Митко пердаши наред и момчета, и момичета. После се разбра и защо – всеки, който твърдеше, че майка му е по-хубава от неговата, получаваше юмрук в носа... Остаряваш, Светле, остаряваш.

Издири сервитьора и ми поръчай чаша вино, гражданино следовател – усмихна се тъжно тя. – Да вдигнем тост за порасналия ни син…

Ти спомняш ли си твоето първо влюбване, Светулке? – попита Георги, а в сърцето й нещо трепна. Винаги трепваше, когато я наричаше така – име, което измисли още докато учеха в Руската гимназия.

Че как иначе! Бях точно колкото Митко. Момичетата от целия клас бяха пощурели по един надут пуяк, обаче лидерското ядро бе решило, че той се пада по право на Мима – тартор на групата. Идеална двойка щяха да станат: тя балон, той – балон и половина. Треперех от страх да не би някой да научи колко го обичам – щяха да ме сбъркат от бъзици… в най-добрия случай. – Светла чукна чашата си в халбата с бира. А ти? Помниш ли кога за първи път се влюби?

Аз ли? От детската градина до абитуриентския бал се влюбвах за първи път поне десет пъти.

А сега? – закачи го жена му. – Кой ще е следващият?

Май съм се изхабил – засмя се той. – За последно се влюбих преди шестнайсет години в една фръцла от гимназията и вече не ставам за тая работа.

Остаряваме, Вълчо – посърна Светла. – Синът ти ни го напомня всеки ден. Гледам го и…

Стреснаха я отсечените вибрации на телефона, скрит в някой от безбройните джобчета на дамската й чанта. Светла нервно я прерови, извади мобилния и погледна дисплея:

– По дяволите, Бонев!… Какво иска пак тоя?

– Не вдигай! Една вечер сме се събрали като хората.

– Знаеш, че не мога, Вълчо… Ако нещо е станало, утре ще ми го изкара през носа.

– Светле, трябваш ми веднага! – Тя не можа да разбере дали Бонев е паникьосан, или е просто бесен.

– Какво се е случило, господин Бонев?

– Идвай веднага! Атанасова се издъни и си вдигна чукалата. Напусна кучката, схващаш ли?

Светла замълча. Схващаше и още как: руснаците увисваха!

– Тръгвам веднага – каза тихо, затвори телефона и погледна виновно мъжа си:

– Вълчо... налага се…

– Добре, добре – махна с ръка той, но му стана криво и му личеше. – Отивай да не ти крещи онова кюфте.

Светла го целуна и забърза към изхода. Митко още го нямаше и тя мина през мъжката тоалетна. Един мъж я изгледа стреснато, но тя не му обърна внимание – нямаше време да се притеснява за това.

– Заето! – изхлипа отвътре синът й.

– Митенце, мама е. Само да ти кажа, че ще тръгвам – викат ме по работа.

– Добре, чао! – Гласът му трепереше и Светла се намрази, че го оставя. Пое дълбоко въздух и извади телефона си:

– Светла съм, за колко души да организирам вечерята?

– Осем души общо, не ти ли казах? – тросна се Бонев.

– Не, шефе, не сте! Това беше задача на Атанасова, не моя. Аз поех юбилея на доктора и...

– Стига си мрънкала! – сряза я Бонев. – Казах ти, че вечерята е по покана на руснаците, нали? Виж там нещо подходящо от тяхната кухня – например онези тестени неща с каймата – равиоли ли им викаха?

„Пелмени, глупако. А какво ще кажеш за самогон с огурци?”

– Ще се справиш, Светле, имаш време, само побързай. – Личеше си, че е притеснен, гласът му омекна и вече не заповядваше, а сякаш молеше. – Ти си печено момиче, вярвам в теб.

„Мерси! – кисело си помисли тя и притеснено плъзна поглед към тънкия часовник на ръката си. – Идиот! Как се прави такава вечеря за час и двадесет минути!...”