Вълчев, да вземеш да въведеш мандатност за директорите!

Господин министър на образованието, моля от името на цялото учителско съсловие да въведеш мандатност за директорите на българските училища! Даде им големи заплати, голямо диференцирано заплащане, огромни правомощия ама те се самозабравиха,бе. Масово нарушават твоята наредба№2 от 18.02.2008 в преходните и заключителни разпоредби параграф 2 ал.(1), където изрично им нареждаш да не намаляват основните заплати договорирани преди наредбата. Уж тече повишение на заплатите по училища, а  основните заплатите на най- квалифицираните ти учители с І и ІІ ПКС масово се намаляват. Моята от 513лв я "увеличиха" на 500лв. В моето училище аз съм единственият учител с І ПКС. Чистото увеличение на заплатата ми е едва 44лв най- ниското в цялото даскало, учителите без ПКС имат увеличение до 90-100лв, вече и колегите с ІІ ПКС вземат повече от мен, а за младите учители да не говорим - тяхните заплати скочиха с цели 120 лв.

 Господин министър ти това ли ги инструктира нашите директори- да ни накажат задето сме квалифицирани? Постоянно да ни се натяква, че който не е доволен го чакали еди колко си други училища? Че който много знае да си ходи! Защо не издаде един свестен документ да знаем колко ни е увеличението от 01.07.2008г да не ни се налага да ставаме подлизурковци и всичко гадно на което е способен човек за да "заслужи" достойно повишение на заплатата следващият път? Те харно си бяха диференцирани заплатите ни- по стаж, по ценз, и по твоето прословуто диференцирано заплащане. Защо позволи тоя хаос в заплатите, това безумно разчистване на сметки, това невероятно унижение на твоята квалифицирана армия от учители? Не е ли ясно, че ние с многото квалификации и специализации и тем подобни сме хората, които се преборват с претрупаните учебници и учебни програми,повечето от които не са никак съобразени с възможностите на учениците, че ако не сме ние да "преведем" на достъпен език съдържанието и да "снижим" нивото до достъпност на учебния материал до разбираемото - българското училище ще произвежда масово  "неграмотни" по всички учебни дисциплини?

Или може би това е твоята политика? Може би ти искаш да ни унижиш? Докога? и Докъде? Има опасност в българските училища да не останат достатъчно квалифицирани и способни учители, които са способни да се справят с лошите учебници и претрупаните учебни програми. Тогава какво ще правиш господин министър? От чужбина ли ще си изписваш добри учители?

Моля те, от името на всички учители спри тоя произвол и хаос в училищата! Създай условия за пълноценна и творческа дейност. България има приказни деца, нека твоите добри учители развият техните таланти. Нека твоите специалисти олекотят претрупаните програми. Одобрявай само тези учебници, които са писани за деца а не за професори. Децата в по- голямата си част отказват да учат защото им е трудно. Направи и техният живот по- лесен, а ученето да е за всички, а не само за отличниците.

Нали ти си образователният министър? От теб зависи да няма унижени учители? Униженият учител не може да бъде творец! Направи нещо добро за българското образование! Направи добри и достъпни за повечето деца учебни програми! Направи достъпни и интересни и разбираеми учебници! От теб зависи! Образованието е в твоите ръце! Не го затривай! Не го разсипвай! Каквото било - било!

И нека моля, директорството е мандатно- стига произвол, стига шуробаджинащина, стига бащиния, стига субективизъм, стига гонки, стига саморазправи, стига хаос (да не казвам за какви огромни злоупотреби се спрягат някои  от тях)- ние учителите сигурно повече няма да стачкуваме- закъде с тия продажни синдикати. Искаме да работим за ограмотяването на нацията.

Освен това дисциплината в училищата трябва да се затегне- издай действаща и то много строга наредба, униформите са желателни- както за ученици, така и за учители, трябва да има наказания не само за учителите, но и за учениците. То май сега учителите нямат никакви права- всичките ни задължения са записани като права. На този етап права имат учениците и директорите. Когато и учителите имат права нещата може би ще потръгнат.

Господин министър, написах с най- добри чувства и защото много страдам заради много лошият път по който е тръгнало родното образование. Моля ви не ме съдете, а ме чуйте аз искам между българските учители и техният просветен министър най- накрая да започне диалог.Не се сърдете и за обръщението на "ти"- ти си господа на българското образование. БЪДИ ДОБЪР ГОСПОД!

С уважение : Таня Георгиева