Заформих идея: "3 години BGLOG - поезия и проза"

Знам, че идеята не е оргинална! Но ще се опитам да я разгледам от всички страни, съвсем прагматично, за да бъде осъществена  и бъде издаден сборник на общността.
Първо: Необходимост
В общностите "Поезия" и "Литература" чета доста качествени произведения. Някои от блогерите превъзхождат като талант и изказ /това твърдя като филолог, критик и автор на 2 книги и 7 учебни помагала!/ доста от прехвалените, печатани в пресата и специализираните издания "творци".
Някои блогери като мен и Вальо Йорданов са успяли с "ходене по мъките" да издадат част от нещата си в книги и списания. Но повечето от талантливите автори в тези общности не могат и не са публикували досега върху бял лист. Блогът може и трябва да им помогне.
Наречете ме консервативен традиционалист, но не смятам, че виртуалното пространство изчерпва културния диапазон. Една издадена книга би популяризирала и легитимирала не само авторите и съставителите и, но и самият блог. Книгата може да бъде веществен и духовен продукт на една виртуална общност, нейна визитна картичка. Книга би могла да се подари, за нея може да излязат рецензии в пресата. Трудно може да респектираш приятел, познат, бъдещо гадже с лафа: "Виж на компютъра какво съм написал!" или "Виж в каква общност публикувам!". Ако извадиш книга и я подариш, ефектът ще е доста по-голям.
А все още не са се свършили хората /дори са мнозинство/, които нямат компютри, не притежават Интернет и четат книги. Убеден съм също, че и голяма част от регистрираните блогери ще проявят интерес към такъв сборник, за да прочетат пак и съхранят за деца и внуци най-доброто от творчеството в блога.

Второ: Съдържание
В сборника предлагам да бъдат включени в ограничения обем на 200-250 стр. стандартен формат стихотворения и къси разкази. Да ме извинят авторите на повести /и аз имам една/ и романи, но те се издават в отделни книги. Подборът може да бъде направен от "админите" на двете общности, подпомогнати от хора вещи и образовани, които те посочат. Хубаво е да се представят максимален брой автори в ограничения обем на сборника. Това значи, че от един автор се подбират 1-2 разказа или 2-3 стихотворения - наистина най-стойностните.
Предвиждам, че винаги ще има недоволства от рода: "Що включи тоя, а не оня?" или "Що това, а не онова?". Ама ако слушаме вечно черногледите и недоволниците, ще направим ли някога нещо?

Трето: Финансиране
Сигурно мнозина си казват: "С това трябваше да започнеш, мой човек!"
Ще карам поред. Най-напред смея да твърдя, че можем да минимализираме разходите до пределния размер чрез самостоятелна предпечатна подготовка. Ще се намерят хора, които да редактират сборника безплатно /един такъв пише в момента/. Компютърните ни специалисти могат да осъществят странирането с "Пейджмейкър" и изработката на корица.
Ако решим можем да намерим издателство, което да движи нещата или по-евтина печатница /чух, че в провинцията печатат на по-ниски цени/.
Но дори с черно-бяла мека корица и без предпечат, отпечатването на книга от 250 стр. струва ориентировъчно около 800 лв. Откъде ще дойдат те?
Предлагам одобрените за печат в сборника между 20 и 30 автори да "жертват" суми по 10-15 лв. Срещу тези мижави пари ще получат съответно 10-15 броя от сборника и ще имат за подарък с автограф.
За останалите средства могат да помогнат и други блогери отново срещу бройки от сборника. Може и да се потърси и намери рекламодател, чиято реклама да бъде поставена на корицата и страниците на книгата.
Но съм убеден, че и bglog трябва да помогне! На купона за третия рожден ден на блога Тери сподели, че засега рекламите при нас са малко и съответно приходите на блога минимални - към 50 долара на седмица. Вярвам му напълно! Тери е прекрасен човек и не умее да лъже /може би затова често не му върви с жените/. Въпросът е в разпределението на тези пари. След като можеше да се отделят 100 лв. за сметка в ресторанта при купона /който завижда, да е дошъл!/, може да се заделят и 200 за сборника?! На следващия рожден ден на блога вместо шапки с емблемата му, не е ли по-удачно да раздаваме книги с логото BGLOG на корицата?! /отново не критикувам, просто ме е яд, че никой не донесе шапка и на мен!/.
Пето: Ефект от мероприятието
Поне според мен огромен - за авторитета на общността и за стимул на блогерите. Чрез книгата ще стимулираме повече хора да пишат в блога, оттук повече регистрирани потребители и съответно читатели. А впоследствие логично и повече реклами. Така че тази идея може да се разглежда и като
инвестиция в бъдещето на общността.

Очаквам с интерес вашите коментари и особено тези на Тери, Таничка, Жоро. Поправете ме ако греша с цифри и факти.  Ако прегърнете идеята, да се съберем група оправни хора и да я осъществим!