"Лудата" и Страсбург

Вярвам, спомняте си разказа "Лудата" на Елин Пелин. Там една изстрадала жена казваше истината, че няма правда и бог.  Естествено всички я считаха за полудяла. Само че днес по всички медии една съвременна нашенка, надмина всякакви граници на лудостта.
Майката на деветокласник щяла да съди в Страсбург синдикатите за продължаващата учителска стачка.
В контраст с героинята на класическия разказ, съвременната "луда" никак не изглеждаше изстрадала. Луксозен грим и скъпа прическа, тоалет колкото двойна учителска заплата. Е, какво - дай боже всекиму! Явно родителската асоциация, която ръководи не страда от липса на средства.
Но привлекателната фасада на госпожата пък на свой ред контрастираше с явна умствена немощ. В изказването и всяко твърдение явно си противоречеше със следващото.
Тя признава, че учителите имали право да искат по-високо заплащане и стачката била законна. Но видите ли..продължила много дълго?! Остава ни да се запитаме откога срока на провеждане прави една стачка незаконосъобразна.
Децата ни били по кафенетата! Я виж ти, какво откритие! Те бяха там цяло лято. И защо не са по театри, кина, библиотеки?  Едва ли учителите са виновни са лошото семейно възпитание, обърканите ценности на обществото и липсата на родителски авторитет. Някак странно родителите все повече се дистанцират от възпитаването на собствените си рожби и прехвърлят отговорността на училището и държавата въобще. Да си припомним старата максима, че изпуснат ли се първите 7 години в семейството, нататък всички усилия са напразни.
Искът и в международния съд се основавал на Конвенцията за правата на детето. Само че там монотонно и нагнетяващо се повтаря. "Държавата е длъжна да осигури...". Защото именно държавата е длъжна да осигури на учителите прилични заплати и добри условия на труд, а на учениците компетентни преподаватели, убедителна методика на обучение и ясни критерии при изпити и оценки. Но госпожата няма да съди държавата, ще съди стачните комитети. Защо ли? От юридическа гледна точка нейният иск е смешен и абсурден. Фактически тя сама си противоречи, изглежда арогантна, нагла и жалка в очите на всички запознати със законодателството пък и на моралните норми на съвременността.
Но финансово? Вероятно тя и нейната асоциация са получили щедри "дарения", за да се опитат да манипулират общественото мнение отново във вреда на учителите. Знаете ли, съвременната "луда" си е май съвсем нормална и пресметлива бизнес-дама.