За безобразното отношение на Орлин Кузов, Директор, ИКТ МОН

Предлагам на вниманието ви писмо, изпратено до учители, които кандидатстваха за бзеплатен интернет. Мислите ли, че е коректно?

Предлагам да изпратим жалба или петиция за уволнението на въпросния чиновник до новият Министър на образованието.

И.

_________________________
Bezplaten internet za uchitelite po proekt na MON

Уважаеми колеги,

Тъй като срокът за приемане на първата вълна заявки за субсидиран домашен интернет наближава, моля да имате предвид следните неща:

  1. Вашата заявка се счита за приключена само в случай, че сте избрали оферта на доставчик (респективно – въвели сте си сами оферта, ако не я виждате сред предложените) и сте попълнили анкетата докрай. Неизпълнението на някое от тези две неща просто ще ви остави на този етап извън списъка на разглежданите за подкрепа учители.

  2. Наблюдаваме единични случаи на учители, които откровено се гаврят с анкетата и въвеждат вътре глупости (примерно, че имат 18 деца или 99 години трудов стаж и говорят 25 езика). Най-добронамерено ги съветвам да си ревизират отговорите преди крайния срок, защото ако след затваряне на първата вълна заявки, открием такъв случай в системата, ще имаме грижата той/тя никога повече да не получи подкрепа от МОН под каквато и да е форма (изобщо не говорим само за безплатния интернет, където автоматично ще бъде декласиран).

  3. Доста от Вас избират оферти от доставчици, без да са запознати с подробности по офертата, а често те са жизнено важни (примерно някои от офертите не са за неограничен достъп, а има редица рестрикции, които са ви убягнали). Респективно моля всеки да провери внимателно за какво точно смята да се абонира, тъй като не желая при затворена система да водя сложни полемики с доставчиците, които ще очакват училището да абонира всички, които са ги избрали, водени от идеята просто нещо да изберат. 

  4. Не забравяйте, че ако сред офертите за вашето населено място, не откриете подходяща, а имате информация, че има доставчик с достатъчно добри условия, просто го потърсете в списъка и въведете условията сами чрез съответния бутон. Изрично моля да престанете да въвеждате вече въведени или нови доставчици с фиктивен ЕИК/Булстат, тъй като ни отнема доста време да ги трием, а и след като го направим, офертите, които сте избрали, автоматично се нулират и в крайна сметка ще останете без избран доставчик.

  5. Оказва се, че на много места невъвелите се директори се оправдават с липса на домашен компютър и съответната липса на необходимост от интернет. Моля да им заострите вниманието, че те следва да се въведат в системата та дори и само за да верифицират вашите данни и би било проява на краен егоизъм и непрофесионално отношение, ако не го направят. В същата връзка в момента сериозно обмисляме да разпределим чрез томбола стотина преносими компютъра между директорите, които най-бързо и адекватно се справят със задачата за верификацията на данните и договорите с доставчиците, така че е глупаво да пропиляват и вашия и техния шанс, като просто си седят и гледат в нищото, очаквайки Годо или някой подобен нарицателен образ да дойде и да се занимава специално с тях, така че е добре да им предадете посланието ми.

  6. Откровено мога да заявя, че няма да остане директор без Интернет, стига да бъде така добър да се регистрира в системата и да завърши анкетата и избора на доставчик, но няма как да му помогна, ако не го направи. Наясно сме че в 2-3% от случаите има и технически проблеми (сбъркани ЕГН, забравени пароли и т.н.), но доколкото без директорите тотално изпускаме процеса, съм готов и лично да съдействам за ръчното им вкарване в системата само и само за да не блокират вашите регистрации и субсидиране.

Сигурно има и неща, които сме забравили да ви кажем, но важното го знаете – имате открита възможност, има и краен срок, но пък тези, които не влязат в първата вълна, задължително ще влязат във втората след септември, стига да няма административни пропуски в процеса на нашето взаимодействие (т.е. договори, фактури и т.н. трябва да са изрядни иначе финансирането ни ще спре), така че няма смисъл от паника, а просто следвайте инструкциите и всичко ще е наред.


Засега желая успешна седмица и разчитам сериозно този най-мащабен по рода си съвместен проект да тръгне по най-добрия начин, за да имаме възможност да го продължим и в бъдеще.

Поздрави и късмет,

Орлин Кузов, Директор 
ИКТ в образованието - МОН