Техника МИОС

(специален поздрав за Rupani)




(извадка от книгата "Светът на осъзнатото сънуване")

ТЕХНИКА ЗА МНЕМОНИЧНО ИНДУЦИРАНЕ НА ОСЪЗНАТ СЪН (МИОС)
(“мнемоничен” означава който помага да си спомним, лесен за запомняне)

1. Настройте се да запомните сънищата си
Преди да си легнете, си кажете, че ще се будите и ще записвате сънищата си след всеки период на сънуване през цялата нощ {или след първия период на сънуване на разсъмване, или след 6 часа сутринта, или както ви е удобно).

2. Спомнете си съня
Когато се будите след период на сънуване, без значение колко е часът, опитайте се да си припомните колкото се може повече детайли от съня ви. Ако толкова ви се спи, че пак се унесете в сън, направете нещо, за да се разсъните.

3. Концентрирайте намерението си
Когато заспивате отново, се концентрирайте върху намерението си да разпознаете състоянието на сън. Кажете си: „Когато следващия път сънувам, искам да не забравя да отбележа, че съм в сън." Опитайте се да го пожелаете истински, фокусирайте мислите си само върху тази идея. Ако забележите, че мислите за нещо друго, просто оставете тези мисли да си отидат и отново насочете вниманието си върху намерението да си спомните, че сънувате.

4. Представете си как осъзнавате, че сте в сън
В същото време си представете, че сте отново в съня, от който току що сте се събудили, но този път разпознавате, че това е сън. Потърсете знак, че сте в сън. Когато го видите, си кажете: „Аз сънувам!" и продължете фантазията си. Например може да решите да полетите в осъзнат сън. Ако е така представете си, че се отделяте от земята и политате веднага след като сте осъзнали, че сънувате.

5. Повторете
Повторете стъпки 3 и 4, докато не почувствате, че намерението ви е затвърдено, и тогава се оставете на съня. Ако забележите, че мислите за нещо друго докато заспивате, повторете стъпките, така че последното нещо в съзнанието ви, преди да заспите, да бъде намерението ви да осъзнаете, че сте в сън.

6. Коментар
Ако всичко върви добре, ще заспите и ще се унесете в сън. Тогава ще си спомните да отбележите, че сънувате. Ако ви отнема много време да заспите, практикувайки този метод, не се притеснявайте колкото по-дълго сте будни, толкова по-вероятно е да имате осъзнат сън, когато заспите отново. Това е така, защото колкото по-дълго сте будни, толкова по-многобройни ще са повторенията на процедурата на МИОС, което само подсилва намерението ви да имате осъзнат сън. Нещо повече, будността активира мозъка ви и осъзнатостта става по-постижима. Ако спите много дълбоко, след като сте си спомнили съня трябва да станете и да се заемете с някаква активност за десет или петнадесет минути, така че да се събудите напълно. Светнете лампата и почетете. Станете от леглото и повървете из стаите. Едно от най-подходящите неща, които можете да направите, е да опишете сънищата си и да прочетете вече описаните, отбелязвайки знаците, че сте в сън, подготвяйки се за визуализация на МИОС-техниката.
Много хора постигат успех с МИОС само след една или две нощи. Други се нуждаят от повече време. Постоянната практика на МИОС може да доведе до голямо майсторство в осъзнатото сънуване. Много от напредналите ни онейронавти са я използвали, за да култивират способността да имат по няколко осъзнати сънища всяка нощ, когато пожелаят.