По повод на заплахите със съд, отправени към Националния стачен комитет на учителитеНапишете заглавието на публикацията тук

             Една не особено известна доскоро бизнес-дама, превърната напоследък в медийна знаменитост, заплаши от телевизионния екран, че ще заведе в Страсбург съдебен иск срещу членовете на Стачния комитет на българските учители, тъй като стачката, подстрекавана от тях, лишава детето й от право на образование.

            Кой знае защо, тази дама не желае да съобрази, че учебни занятия не се провеждат поради липсата на напредък в преговорите между стачкуващите, от една страна, и правителството, от друга, и че следователно детето на госпожата е лишено от правото си на образование поради неотстъпчивостта и на двете преговарящи страни. Така че ако тя действително желае да заведе иск в Страсбург, това би трябвало да бъде иск не само срещу стачкуващите, но и срещу правителството на Република България.

            Впрочем, ако ще се предявяват искове заради отнемане на исконното човешко право на образование, то пред съда трябва да бъде изправено даже не българското буржоазно правителство, а самата капиталистическа система, която лишава от право на образование стотици милиони деца, които по данни на ООН са принудени да работят, да проституират или просто да ровят в кофите за боклук, за да оцеляват. В днешния капиталистически „рай”, където всичко е подчинено на интересите на частната печалба, стотици милиони възрастни хора, пак по данни на ООН, са напълно неграмотни. И никой не води дела заради това античовешко положение на нещата.

            Тази чудовищна несправедливост – лишаването от право на образование – не трогва никого от владетелите на богатствата и техните политически слуги, не трогва особено и т.нар. благотворителни фондации и неправителствени организации.

            Любопитно е, дали госпожата, която смята да съди Стачния комитет на учителите,  е намерила за нужно да изрази по някакъв начин своята съпричастност със стотиците милиони беззащитни деца (такива има вече и у нас, нали тук също се възцари капитализъм!), които са напълно лишени и от правото на образование, и от цял ред други неотменими и безусловни права на детето?

            Не се съмняваме, че детето на уважаемата госпожа ще получи в края на краищата добро образование, не се съмняваме, че тя самата ще направи всичко необходимо за тази цел, че същото ще сторят и неговите учители, когато се завърнат в класните стаи. Искаме само да й обърнем внимание, че въпреки стачката нейното дете и в момента получава изключително ценен урок от своите стачкуващи учители – урок по солидарност и гражданска доблест.


ДВИЖЕНИЕ ЗА СЪПРОТИВА "23 СЕПТЕМВРИ"
www.septemvri23.com  septemvri23@abv.bg