Промишлен алпинизъм. Алпийски работници.

Най - грубо казано, монтажниците, които се занимават с топло изолиране на сгради, се делят на два основни вида- "скелетисти" и "въжари". "Скелетистите" са монтажници които поставят топлоизолационни плоскости или панели от скеле. "Въжари" са тези, които поставят топлоизолационните плоскости от въже.Ако "скелетистите" се делят на някакви под видове, то това касае само тях. Сред топло изолиращите монтажници има и други два  под вида "вижкари" и "люляци". "Вижкари" са монтажниците които поставят изолация от мото вижка а "люляци", тези които поставят изолация от въжена люлка. За удобство причисляваме "вижкарите" към "скелетистите" а "люляците" към "въжарите".

       По начин на придвижване, по въжените системи, алпийските работници, се делят на три големи групи:  "спускачи", "григъри" и "маймунери".

    Спускачи: алпийски работници които се придвижват по въжените системи, главно и единствено чрез спускане по тях. (Преди еволюцията във вида, всички алпийски работници са били такива.) Сред тях има "прави спускачи"  (работят единствено, разстоянието между разперените си ръце, на екипирани едно до друго въжета) и "спускачи- маймунери" (работят на крайно отклонени въжета, за по голяма ефективност и обхват).

    Григъри: все по- нарастващ вид монтажници. Името идва от комбинирания инструмент който ползват за спускане- катерене, наречен "гри - гри" Удобството и по- ниският разход на физическа енергия от страна ма монтажниците прави този вид все по- популярен. Накратко, "григъри"  са алпийските работници, ползващи за придвижване по въжени системи един, два или (в най лигавите случаи) три комбинирани инструмента за спускане- катерене, наречени "гри- гри".  Монтажниците ползващи "ай ди" (друг комбиниран инструмент за спускане - катерене) също спадат към "григърите" (няма за трима души в България да правим нова под категория я) Разнообразието от инструменти на пазара, позволява на алпийските работници, да намерят тези които най точно им пасват на стила на работа.

     Маймунери: алпийски работници, придвижващи се по въжените ситеми, с три или четири самохвата, на къси ремъци. Начинът на предвижване, е свързан с доста люлеене на въжените системи, оттам идва и името- като маймуни на лиани. "Маймунирането" изисква добра физическа издръжливост, опит, преценка за точният момент, работи се на крайно отклонени въжета, за по голяма ефективност. Топлоизолационните плоскости се монтират отдолу нагоре (за разлика от "спускачите" които монтират отгоре надолу).

    Има и един четвърти вид но той е на изчезване - висящите на едно въже. Тях наричаме просто "откровено луди", тъй като никога не се знае кога някой пенсионер ще ти резне въжето.

     Разделението на под видове е условно, един добър алпийски работник би трябвало да може да борави свободно с всички видове инструменти, за придвижване по въже и в зависимост от характера на работата да може да подбере начинът за изпълнението и. Сиреч, добрият алпийски работник е "спускач", "григър", и "маймунер" едновременно.  

 

 

да закърпим стената с любов