Реки в Африка

Реки:

Нил
- най-дългата река в света(6671км). Тя извира от езерото Виктория и в горното си течение има много прагове и водопади. Реката събира водите си от три притока - Сини Нил, който дава около 60%от водите, Бели Нил - 30% и Атабара -10% при вливането си в Средиземно море Нил образува огромна делта, дълга 160 км и широка 260км. Реката е плавателна само в горното си течение.

Конго (Заир) е втората по дължина река (4700км) в Африка. Тя обаче е най-пълноводна и с най-голям водосборен басейн. В долното си течение завива на запад и образува величествен пролом. Конго се влива в Атлантическия океан чрез голям естуар и е плавателна само в отделни участъци.

Нигер извира от планина Сиера Леоне на около1000 м надморска височина. Тя се влива в Гвинейския залив чрез обширна делта, силно обрасла с растителност. След серия от прагове и водопади по средното течение на повече от 1000 км до устието си тя е плавателна. През дъждовния период реката силно покачва нивото си (с около 10 м) и причинява разливи и наводнения.

Замбези води началото си от платото Лунда. На тази пълноводна река,течаща на изток, е образуван величественият водопад Виктория, наричан от туземците гърмящ дим или дъга. Преди водопада реката е широка 1800 м. В долното си течение Замбези е широка около 8 км и се влива в Индийския океан чрез делта. Плавателна е само в долното си течение.

Оранжевата река води началото си от Драконовите планини. В горното си  течение тя има много водопади и прагове. Рязко мени нивото си. През сухите периоди то е ниско, а през валежните достига 30 м. Реката е плавателна.