Кариера и професии в България, кои са най-търсени и къде има криза за кадри

Кариера и професии в България, кои са най-търсени и къде има криза за кадри

 

За съжаление, въпреки думите на премиера на България, работните места са изключително малко, имайки в предвид текущото население на държавата ни и ежегодно завършващите ученици и студенти, които се вливат в пазара на труда. В момента, цените растат, а заплатите тънеят, за огромно съжаление. Все повече професионалисти, както и такива без професионален опит се насочват към чужбина, дори като общи работници, само и само за по-добро заплащане. Докато тук, професионално квалифицираните намаляват, но и не само те. В сайтове за обяви, като jobs.bg и zaplata.bg има изключително много обяви за работа, за голямата част от тях реално, няма кой да кандидатства, защото липсват специалисти в тези области, а в другата част от обявите са компании, които са некоректни към своите служители и редовно ги подменят с цел да не дават заплата, като ги изкарват виновни и т.н. За съжаление, не малка част от фирмите в България, сред които дори и големи компании, включително и чуждестранни, са на подобен принцип, други пък заплащат изключително малко за работни позиции, изискващи тежък труд или излагане на химикали и отровни химически газове и т.н.

 

Наблюдава се излишък на завършили висше образование, поради прекалено много завършили ''по-лесните'' специалности, така да се каже. Най-голям спад на работници се очаква в търговията, хотелиерството, здравни работници, инженери, технически специалисти, финансови специалисти, за пазара на труда между 2020-та и 2030-та година. Според нас, дори тези прогнози са твърде оптимистични, ситуацията е доста по-лоша от колкото всеки би могло да се предположи на този етап.

 

Има ръст на работни позиции в образованието, здравеопазването и социална работа. Нуждата от квалифицирани кадри със средно образование нараства, а кадрите са недостатъчно.

 

Процентът на безработицата в страната се запазва за последните 2-3 години, тъй като входящия поток от нови кадри на трудовия пазар и изходящия ( напускащите страната ни ), са в приблизително еднакви по величини.

 

До 2030-та година се очаква не малко спадане на заетостта с около 35 процента. За 2019-та година, заетостта във възраст от 15 до 64 години е около 70 процента.

 

Има и оптимистични очаквания, като според държавни изследвания, щяло да има ръст на икономиката ни през идните три години и броят на работещите в България, щял да се увеличи със около 100 000 човека спрямо тази и миналата година.

 

На фона на общото намаление на заетостта, при завършилите висше се очертава да има ръст с 3%, като не за всички ще има работа според квалификацията им.

 

Обещания има за новия програмен период на държавата ни за заетостта за 2021 - 2027 г., като България щяла да получи Евро средства за обучение на работещи, предимно в дигитализация, следователно да се увеличи с някакъв процент професионалната квалифицирана работна ръка.

---------------------------------------------------------------------------

Последвайте мечтите си, намерете новата си кариера в най-новата платформа за обяви за работа - Jobs Help BG | Ако притежавате малък бизнес, голяма компания или сте фирма за подбор на персонал, заповядайте и публикувайте безплатни обяви за работа в Jobs Help BG | 

Регистрирайте се сега от ==>> ТУК <<==.