Грамотни ли сме все още

    За жалост, първото нещо, което му идва на ума на човек, е това, че май-май вече не сме толкова образовани и грамотни.Мина времето, когато правописът, че и краснописът, бяха едно от първите неща в началното училище.Спомням си колко мъка беше да пиша с перодръжка и да не се цапам с мастилото.Това беше в далечните "шеесет" години на 20. век.Сега децата ни пишат с химикалка и нямат моите проблеми.Имат обаче други.Все повече са тези, които идват при нас в гимназията  без да могат да си напишат дори името правилно.Да не говорим, че някои не могат да четат, за краснопис пък не може и дума да става.И това в девети клас.Сами разбирате, че не е мястото в гимназията да се учим на писане и четене.Явно връзката е скъсана още в началния курс.Не обвинявам колегите си.Но смятам, че има доста неща, които би било по- добре да не се изучават.Говоря и от позицията на родител, все пак синът ми миналата година беше четвъртокласник.Той е от онези нещастни деца, които са опитните зайчета на жалкия ни министър.Въведоха им чужд език във втори клас.Може по съвременните научни изследвания това да е за добро, но мислите ли, че е добро за перфектното изучаване на БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК? Никак даже.Смея да го твърдя, защото аз преподавам руски език и доста добре съм запозната как се учи чужд език.Нямаше никаква дискусия по темата, но затова пък децата се потят над английския.Вместо да наблягат над родния български.В резултат се появяват недобре знаещи езика си българи, които отиват в университетите, учат-недоучват и после се връщат.И вече ТЕ задават новите правописни норми.Виждали ли сте субтитрите на филмите колко правописни грешки имат? Ами заглавията във вестниците?  Започват да се създават нови правописни норми, тъй като  в научните среди старите учени вече не публикуват изследвания, а младите пък не са си доучили.Така порочният кръг се завърта и ни повлича.Разбира се, че много от учителите в началното училище са безкрайно отдадени на работата си и аз не един път съм го заявявала, че те са най-важните в образованието на децата ни.
Малкият ми син нямаше късмет като големия с началната си учителка  и доста от нещата аз трябваше да му оправям, но всички ли могат така?
    Ето ги и резултатите от изпитите на четвъртокласниците - най-зле са с диктовката и т.н.А защо, пита се? Защото часовете за българския език са отишли за английския! Правилно ли е , а, колеги?