Проект за изграждане на соларни съоръжения у нас

В Шумен планират слънчеви батерии да захранват с енергия училищата и детските ясли


Специалистите на община Шумен са подготвили два проекта за изграждане на соларни съоръжения, които ще бъдат монтирани на покривите на дванадесет училища и седем детски ясли. Така разградената слънчева радиация ще бъде използвана за добив на топлинна и електрическа енергия.

В детските ясли съоръженията ще доставят енергия само за загряване на водата, а в училищата за производство на електрическа и топлинна енергия. Проектите са на стойност 14 милиона лева. Това е доста висока сума, но тя има възвръщаемост от финансовите ресурси, които ще бъдат освободени и ще бъдат реинвестирани в материалната база на съответните учебни заведения.

До дни се очаква Министерството на регионалното развитие и благоустройство да отпусне средства за изготвянето на техническата документация. Следващата стъпка е представяне на проектите пред фондовете на Европейския съюз.

Източник : http://btv.bg/news/?magic=bulgaria&story=56523

П.С. Вярно, че статията е от преди два дни и може би информацията вече е известна, но заслужава място тук.:) Радва ме това, че вълната от екологични идеи вече залива и нашата страна:)