Нов начин за постигане на световен мир или : за какво се дават днес Нобелови награди за мир

Тази информация вече я знаете, но все пак, мисля, че идеите на Нобеловият лауреат са много оптимистични, както и делото му, така че си струва да му обърнем по-голямо внимание.
 
А ето и статията:

Банка Грамин  в Бангладеш и основателят й получиха Нобеловата награда за мир за 2006 г. Основана през 1976 г. от проф. Мухамад Юнус само с 15 паунда от собствения му джоб, банката дава заеми на фермери, рибари, занаятчии и други бедни хора, без да изисква допълнителни гаранции. Сега тя обслужва повече 6 млн. семейства, 97% от които са жени, посредством заеми, спестовни влогове, застраховки, информационна подкрепа и други услуги, като по този начин им позволява да започнат собствен бизнес и така да избягат от неволите на бедността.

Мухамад Юнус е роден през 1940 г. в Читагонг - бизнес център на тогавашна Източна Бенгалия. Той е третото от 14-те деца в семейството, 5 от които умират още в ранна възраст. Завършил образованието си в Читагонг, той е награден със стипендия, получава научната степен Доктор и през 1972 г. става ръководител на Катедрата по икономика на Университета Читагонг. Сред хората, оказали му най-силно влияние, той посочва майка си София Катун, която винаги помагала на всеки беден човек, похлопал на вратата им.

В своето съобщение до уебсайта, Мухамад Юнус пише, че днешното общество гледа на бедните хора като на "бонзай". " Ако едно здраво семе от гигантско дърво се посее в малка саксия - обяснява той - дървото, което израсне, ще е много малко, но не защото семето е лошо, а защото му е била откзана по-голяма среда, в която да се развие. По същия начин, хората са бедни, защото обществото им отказва подходящата социална и икономическа среда, в която да "процъвтяват".За да разрешим този проблем - казва той - трябва да преместим бедните от "саксията" в реалната социална "почва".

Банка Грамин вярва, че финансовият кредит трябва да се възприема като човешко право. Затова той е изграден върху система, според която тези, които не притежават нищо, се считат за най-подходящи кандидати за заем - противно на начина, по който другите конвенционални банки работят. Тази алтернативна система признава, че всички човешки същества, включително най-бедните, са надарени с безкраен потенциал и точно той се определя като предимство в един договор за заем, а не авоарите и материалната собственост на получателя.

"Основен принцип - каза Мухамад Юнус в интервю с Asia Source - е, че не хората трябва да дойдат до банката, а банката трябва да отиде при хората. " Досега системата се е доказала като много успешна и днес дейността на банката се простира в 40 000 села, осигурявайки заеми на повече от 2 млн. души за най-различни начинания.

" Проф. Юнус е изключително прозорлив човек, чиято непоклатима вяра в силата на хората да се преборят с бедността се превърна в обединяващ призив по целия свят" - казва Алекс Каунтс, президент на Фондация Грамин. " Неговата мечта да постави бедността в музеите, където й е мястото, продължава да бъде вдъхновение за мен и за безброй други хора."

На Мухамад Юнус не са му чужди наградите и когато наскоро бе помолен от британския "Дъ Телеграф" да опише чувствата си по отношение на Нобеловата награда, той сподели: " Това е последната награда. Затова е толкова специална...Тя е небето!"Той и банка Grameen ще си разделят парите от Нобеловата награда и ще получат златен медал и диплома.

" Траен мир никога не може да бъде постигнат, докато големи групи от населението не намерят начин да се справят с бедността. Микро-кредитът е един такъв начин"- съобщи Норвежкият комитет по Нобеловите награди, обяснявайки причините да избере тазгодишния победител.

Забележка: Статията умишлено не е преведена докрай, защото завършва с информация за връчване на Нобеловата награда, за другите конкуренти и Кофи Анан се споменава като Главен секретар на ООН, което вече е стара информация.Не знам дали "Тhe Telegraph" е същото като "Daily Telegraph"  -  в нета не намерих друго освен "Daily Telegraph". Aко съм права, Mishe, редактирай го, ако смяташ за нужно.

Източник:
http://www.positivenews.org.uk/artman/publish/article_1019.shtml
Информация за банката :
http://www.grameen-info.org/