Защо трябва да се смеем повече...

                                                     Смехът е най-доброто лекарство

Всеки обича смеха, а един индийски лекар е развил тази концепция на едно ново равнище. Д-р Катария дава началото на идеята за клубовете по смях, докато пише статия за смеха през 1995 г. Изследванията му го водят до откритието на огромно количество научна литература, която описва доказаните ползи на смеха върху ума и тялото.

Според д-р Катария смехът е положителна и силна емоция, която има всички необходими съставки, за да промени индивидите и техния свят по мирен и позитивен начин. Смехът е универсален език, който има потенциала да обединява човечеството.

След повече от деситилетие по света вече има над 5 000 клуба, които си организират редовни срещи. Школата на д-р Катария по йога на смеха организира курсове за обучение на учители, конференции и уъркшопове.

През 1998 г. д-р Катария  създава "Световен ден на смеха". Този празник, който демонстрира положителна изява на световен мир, има за цел да изгради глобално съзнание за приятелство посредством смеха. Честван всяка първа събота през май, тази година( *има се предвид 2006) той привлече над 100 000 души.

Уникалното в тази идея е, че всеки може да се смее в група в рамките на 15-20 минути, без това да зависи от огромно чувство за хумор, шеги и комедии. Тази практика комбинира много обикновени  упражнения за смях и леки дихателни йога-упражнения с групов смях.

Най-доброто време за една такава сесия е между 6.00 и 7.00 часа сутринта. Според  д-р Катария "Преимуществото на сутрешния смях е, че ви държи в добро настроение през целия ден. Той дава енергия на тялото и ви зарежда с щастие. "

Източник: http://www.positivenews.org.uk/artman/publish/article_1031.shtml