Достъпност в Интернет: Увод

Все повече хора имат нужда от достъп до глобалната мрежа. Това са хора от всякакъв вид, между които потребители на PDA, GSM и потребители с различни физически уврежания.\n

\n

След като уебстандартите са достатъчно узрели, вече е възможно да се осигури тази достъпност на разумна цена. Новите технологии позволяват страницата да се направи само в един еземпляр и да бъде достъпна от всички видове приложения, като екранни четци, текстови браузъри, цифрови помощници и мобилни телефони. Основно за тази цел се използват стандартизираните технологии CSS и XHTML. Те позволяват отделяне на сържанието от представянето, което от своя страна позволява страница с едно и също съдържание да се представи в различни приложения по специфичния за тези приложения начин.

\n

Достъпността не идва сама при ползването на тези стандарти. Има работа, която трябва да се извърши. Например за слепите потребители, трябва да се направи така, че за картинки, които са част от смисловата часта на сайта, да се представи алтернативен текст, който да носи информация на незрящите. Също така трябва да се помисли цветовете, които се ползват на страницата — далтонистите може да не могат да различат даден текст, ако цвета му и цвета на фона са много близки. За потребителите, които ползват изключително клавиатура, е нужно да се осигурят бързи клавиши и спестяване на лутането по навигационните менюта.

\n

Има няколко типа достъпност. Според W3C се дели на автоматично получаваща се, на такава, която изисква повече работа и най-горно ниво. Трудно е да се постави граница на трите вида, защото достъпността е продължителен процес и може, след като е поставена, някаква основа, да се доразвива с времето. Дори и даден сайт да не е готов за пълна достъпност, той може да бъде подсигурен за бъдеща употреба, чрез използване на преходни методи, които работят тук и сега.

(Край на увода — надявам се, че е достатъчен)

\n